A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/plinovod-mjerilo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

LNG terminal na Krku važan je za SAD i Europsku uniju | Politika+
Energetika

PORUKA: LNG terminal na Krku važan je za SAD i Europsku uniju

Hrvatska bi tako doista mogla postati regionalno središte kada je riječ o plinu. Terminal na Krku svakako se nalazi na popisu projekata od zajedničkog interesa EU i SAD

Piše: p/h

Sjedinjene Američke Države i Europska unija imaju zajednički interes podržati izgradnju terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku koji bi od Hrvatske napravio regionalno središte kada je riječ o opskrbi ovim energentom, izjavila je zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika Robin Dunningan kako je u utorak citiraju mediji u Bosni i Hercegovini.

 

Dunningan je u State Departmentu zadužena za pitanja energetike a u razgovoru kojega prenosi "Dnevni avaz" istaknula je kako gradnja LNG terminala na Krku ima punu potporu Washingtona.

 

"Hrvatska bi tako doista mogla postati regionalno središte kada je riječ o plinu. Terminal na Krku svakako se nalazi na popisu projekata od zajedničkog interesa EU i SAD", kazala je Dunningan pojašnjavajući kako se time značajno doprinosi diverzificiranju izvora opskrbe plinom što je od velike važnosti za sigurnost.

 

Upravo stoga SAD podupiru i gradnju Transjadranskog plinovoda (TAP) kojim bi se jugoistočni dio Europe opskrbljivao plinom s područja Kaspijskog mora.

 

"SAD su veoma posvećene ovom južnom koridoru i to već dvadeset godina. Željeli bismo da taj plinovod dođe do Hrvatske, BiH i drugih zemalja. Znamo da postoji interes različitih investitora za ovaj projekt", istaknula je Dunningan.

 

Komentirajući odustajanje od gradnje plinovoda "Južni tok" Dunningan je kazala kako je to bio projekt u suprotnosti s propisima EU koji se moraju poštovati.

 

"Ne mislim da Rusija više ne bi trebala biti dobavljač plina za Europu no poanta je u tome da se omogući konkurentnost na europskom tržištu. Rusija mora igrati po pravilima", poručila je dužnosnica State Departmenta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lng, eu, sad