Damir Gašparović

KOLUMNA DAMIRA GAŠPAROVIĆA: Drugi krug predstavlja utakmicu života i za Ivu i za Kolindu

Kolinda teško da će dobiti drugu šansu, a Ivo će, ako izgubi, ostati zapamćen kao prvi Predsjednik koji je izgubio drugi mandat.

Piše: Damir Gašparović

Završila je prva utakmica u kojoj je očekivano bilo puno krvavih noseva, pobjednika i gubitnika. Za dva tjedna čeka nas nova utakmica, rezultat iz prvog kruga ne predstavlja ništa, onaj tko želi biti Predsjednik mora pobijediti makar za jedan jedini glas. No, što se uopće dogodilo u prvom krugu?

 

Doktor bez recepta

 

Ako počnemo od dr Kujundžića, njegov rezultat svakako predstavlja veliki neuspjeh. I za njega i za osam stranaka koje su stajali iza njegove kandidature. Posljedice neuspjeha osjetit će sigurno i Savez za Hrvatsku od kog će se HDSSB gotovo sigurno distancirati jer će realno procijeniti da ovaj savez osam stranaka nije donio ništa ni na europskim a niti na predsjedničkim izborima pa se od ipak gubitnika potrebno pravovremeno odmaknuti.

 

Pri tom uopće nije bitno što je sama ideja dobra i što dr Kujundžić nije loš kandidat, jer poruka koju se da isčitati – mi smo samo bljeđa kopija HDZ-a a ne njegova alternativa,  ne može biti temelj za izborni uspjeh.

 

Vilibald plemeniti

 

Jedan od pobjednika prvog kruga svakako je plemeniti Vilibald Sinčić. Iznimno velik broj glasova koje je dobio svakako se mogu povezati s otporom velikim strankama i njihovoj neučinkovitosti, socijalnim problemima s kojima se građani svakodnevno susreću i velikom nezaposlenošću mladih. 

 

Ali, na tako dobar rezultat svakako je utjecao neizlazak na predsjedničke izbore Oraha Mirele Holy čija se politička zvijezda još nije počela gasiti. Politička budućnost Vilibalda i Živog zida vrlo je upitna. Ona zahtjeva sustavan i ozbiljan rad i puno više stručnog znanja svih okupljenih oko Živog zida i puno manje političkog egzibicionizma pri čemu ne mislim na sprječavanje deložacija i slično već uluda teorija kako Hrvatska nije ništa dužna.

 

Hrvatska je dužna, a druga je stvar kako se obračunati s pretvorbenim i inim kriminalcima i pokušati vratiti sav novac iz Švicarske, Austrije, Luksemburga i od kud sve ne u opljačkanu i opustošenu Hrvatsku.

 

Kolindina proslava

 

U konačnici, što god mislili o kandidatima i štogod mislili o ulozi i ovlastima Predsjednika građani će sami presuditi. To i jest najveća vrijednost ovih izbora – jer biraju čovjeka s njegovim imenom i prezimenom. Kakav god rezultat bio možemo samo zamoliti i stranke i građane da ne gube živce, pobjednike da ne likuju a gubitnike da ne tuguju previše.

Rezultat Kolinde Grabar Kitarović je svakako iznad procjena i očekivanja i nje same i njene stranke. Pogotovo jer je u kampanji bila neuvjerljiva i blijeda i jer se jasno izjasnila da se ako izgubi vraća u NATO na svoju „plaćicu“ a mi neka se borimo sa svojim ovrhama. No nakon neuvjerljivosti u kampanji, održala je odličan govor u izbornoj noći i minimalni poraz prikazala kao svoju pobjedu.

 

HDZ je pri tom napravio uobičajenu pogrešku – još uvijek ne razumijevajući da burna proslava plaši i iritira prosječne glasače koji nisu glasovali u prvom krugu i tjera ih da drugi krug nikako ne propuste. Na taj način učinili su uslugu Ivi Josipoviću u njegovim nastojanjima da sačuva „dostignute pozicije“.

 

Ivina „posljednja šansa“

 

Svakako nije bilo lako Ivi Josipoviću čuti rezultate izborne ankete kao niti konačne rezultate u prvom krugu. Pogotovo jer je očekivana prednost na temelju svih anketa bila u prosjeku 8%. U Hrvatskoj se još nije dogodilo da trenutni Predsjednik Republike ne osvoji drugi mandat a takva su uglavnom iskustva u svijetu.

 

Očito je da je Predsjednikova ekipa pogriješila. I strateški i taktički. Uz ionako minimalno korištenje  minimalnih ovlasti svakog hrvatskog Predsjednika sama kampanja predstavlja poseban promašaj. Bazirati bitku za drugi mandat na Ustavnim promjenama znači zanemariti ne samo velike gospodarske i socijalne probleme već i činjenicu da pola hrvatskog biračkog tijela ima jedva završenu osnovnu školu i u stvari niti ne zna što to Ustav predstavlja a ne da ih njegove izmjene motiviraju da iziđu na izbore te da će im one donijeti bolji život.

 

Drugi krug – utakmica života

 

Drugi krug predstavlja utakmicu života i za Ivu i za Kolindu. Kolinda teško da će ikad dobiti drugu šansu ako ovaj puta ne uspije a Ivo će ako izgubi ostati zapamćen kao prvi Predsjednik koji je izgubio drugi mandat. Utakmica će svakako biti neizvjesna i u konačnici bi se razlika mogla svesti u tisuću glasova, no nadam se da se zbog psihičkog zdravlja nacije tako nešto neće dogoditi.

 

Iako joj je naštetila pretjerana euforija u njenom stožeru Kolindi je svakako  prednost visoka mobilizacija HDZ-a, gotovo nepodjeljeni Kujundžićevi glasovi koje očekuje te moguć značajan rast broja glasova u Hercegovini. To bi joj moglo donijeti novih stotinu pedeset tisuća glasača. Na osnovu toga može imati ozbiljnu nadu da će postati prva hrvatska Predsjednica.

 

Ivi za uspjeh trebaju određene brze i eksplozivne promjene.

 

Treba mu i novi čovjek u stožeru koji bi razdrmao mlakost stožera i kao general Patton napravio snažan prodor u dubinu „protivničkog“ teritorija (kad već nema otvorenu američku potporu). Trebaju mu jasne poruke biračima što mogu od njega očekivati u idućih pet godina jer mu je to zadnji mandat i razloga za bilo kakve kalkulacije više nema. 

 

U drugom krugu Ivo Josipović može očekivati da će trećina Sinčićevih glasača apstinirati a od onih koji iziđu da će dvije trećine ipak dati glas njemu. Za pobjedu, treba mu bitno veća izlaznost na birališta nego u prvom krugu. Za sigurnu pobjedu trebalo bi ih izaći 8% više tako da će neizvjesnost vjerojatno potrajati do zadnjeg trenutka.

 

U konačnici, što god mislili o kandidatima i štogod mislili o ulozi i ovlastima Predsjednika građani će sami presuditi. To i jest najveća vrijednost ovih izbora – jer biraju čovjeka s njegovim imenom i prezimenom. Kakav god rezultat bio možemo samo zamoliti i stranke i građane da ne gube živce, pobjednike da ne likuju a gubitnike da ne tuguju previše.

 

Jer kako god završilo, kada se probudimo dan poslije, Hrvatska će biti ona ista zemlja sa svim svojim problemima s kojima smo večer prije zaspali i koje će u konačnici jednog dana netko dovoljno razuman, odvažan i hrabar ipak riješiti.