Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se mirno trgovanje na početku

Smjer Crobexa bi ponajviše mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, jer nema važnijih poslovnih vijesti, pa bi smjer Crobexa ponajviše mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama.

 

Svih 5 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je u srijedu 0,38 posto, na 1.745 bodova, a Crobex10 za 0,64 posto, na 1.007 bodova. U skraćenoj predblagdanskoj trgovini, redovni promet dionicama iznosio je gotovo 10 milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego u utorak. "Srijeda je bila zadnji dan trgovanja u 2014. godini, a u skraćenom vremenu trgovanja, uz gotovo 10 milijuna kuna redovnog prometa, Crobexi su blago porasli. Ovoga blagdanskoga tjedna nije bilo značajnijih vijesti, pa je u fokusu investitora bio Adris i već ranije najavljeno restrukturiranje te grupe kroz moguću prodaju TDR-a", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci

 

Od dionica iz sastava Crobexa, najveći rast cijene u srijedu su zabilježila izdanja Vupika, za 6,10 posto, povlašteno Adrisa, za 4,60 posto, i Petrokemije, za 4,52 posto. Istodobno, najveći cjenovni pad zabilježile su dionice Jadroplova, za 8,25 posto, Arenaturista, za 4,32 posto, i AD Plastika, za 1,08 posto. Od početka tjedna Crobex je u plusu 0,3 posto, dok je Crobex10 u minusu 0,08 posto. No, cijelu 2014. godinu Crobex je završio s minusom od 2,72 posto, dok je Crobex10 ostvario plus od 1,24 posto.

 

Dobitnica dionica Valamara, gubitnica Petrokemija

 

"Daleko najbolji godišnji rezultat među sektorima zabilježio je Crobexturist, s rastom od 79,09 posto na 2.068 bodova. Ti podaci i nisu iznenađujući s obzirom da je Crobex ogledalo gospodarstva, a ono je u najdužoj recesiji od svih europskih zemalja. S druge strane, turizam je ove godine, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, ostvario nove rekordne brojke i zadržao vrlo visoke stope profitabilnosti", ocjenjuje Obućina. I u 2015. može se očekivati sličan razvoj događaja, napominje Obućina, prvenstveno kroz nova najavljena ulaganja vodećih turističkih kompanija te daljnje okrupnjavanje kroz proces privatizacije državnih poduzeća, gdje se, s obzirom na stanje javnih financija, očekuje nešto brži razvoj događaja.

 

"Kada se promotri cijela godina, ističu se Valamar Riviera kao najpozitivnija i Petrokemija kao najnegativnija priča. U prvom slučaju provedeno je pripajanje tri glavne kompanije unutar grupe te kasnije nekoliko manjih, čime je nastala nova blue chip dionica tržišne kapitalizacije iznad dvije milijarde kune i velikim free floatom, što je inače nedostatak većine domaćih dionica", ističe Obućina. Uz napomenu da je nova dionica rezultat pripajanja, njezina cijena skočila je u 2014. za 52,85 posto.

 

"S druge strane, dionica Petrokemije je zabilježila gubitak od 83,67 posto, uz novi neuspjeli pokušaj privatizacije, čime se nastavlja agonija ove tvrtke pod državnim upravljanjem", dodaje Obućina. Općenito, u odnosu na najvažnija svjetska dionička tržišta, izvedba Zagrebačke burze u 2014. je podbacila. Na Wall Streetu je u prošloj godini Dow Jones ojačao 7,5 posto, dok je S&P 500 skočio 11,4, a Nasdaq indeks 13,4 posto. Istodobno, japanski Nikkei indeks skočio je 7,1 posto, dok je FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica godinu završio s dobitkom od 3,9 posto. Pritom je njemački DAX porastao 2,7 posto, dok je francuski CAC godinu završio na gotovo istom mjestu na kojem je i ušao u 2014.

 

Londonski FTSE jedini je od vodećih europskih indeksa prošlu godinu završio s gubitkom, za 2,7 posto, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica energetskih i rudarskih kompanija. "Danas se na domaćem tržištu ne očekuju značajnije objave, a smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama, gdje je u fokusu ulagača i dalje cijena nafte", zaključuje Obućina

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi, burze, cijene dionica