Komentari

KOMENTAR: Predsjednička kampanja je na vrhuncu: Partijska taktika vučjeg čopora

Bitnije od toga tko je pobijedio na izborima je kakvoća političke socijalizacije i doseg političke kulture.

FOTO: RTL
Piše: Darko Marinac

Kao refleksija lošijeg rezultata svog predsjedničkog kandidata u socijaldemokratskoj partiji počeli su primjenjivati taktiku vučjeg čopora. Sada je pitanje da li  izvorna sintagma - Taktika  vučjeg čopora, ima neke veze sa sadašnjom situacijom jer tada u Drugom svjetskom ratu Njemačka je kao kopnena sila, podmorničkim ratom namjeravala smanjiti snagu saveznika potapajući brodove koji su dovozili materijal i vojnu opremu u Europu. Njemačka je tada podmorničkim ratom umanjivala euroatlantsku integraciju vojne sile, pa je nekoliko godina po završetku rata i zbog nje same nastala euroatlantska asocijacija, kao NATO savez.

 

Sadašnji vuci, vuku vrata dominantnih medija u Hrvatskoj šalju njima neprimjerene poruke, ali time vuku i ulazna vrata pakla, sve do razvalina, a da ih za to uopće nije briga. Naime predsjednička izborna kampanja je na vrhuncu, pa sa obje crte hrvatske podjele dolaze loše poruke koje tu crtu pretvaraju u nepremostiv ponor.

 

Imamo dvije razine poruka sa obje strane ovog  ponora, kao prve to su poruke predsjednika Vlade, ministara u Vladi i i drugih dužnosnika, od lokalnih do stranačkih, a tek kao druge su poruke lokalnih stranačkih dužnosnika i poruke na profilima virtualnih društvenih mreža. Ove prve pronešene su u hrvatski javni prostor javnim i drugim masovnim medijima i zato su one društveno opasne, maligne. 

 

A ove druge koje se prenose društvenim mrežama na internetu nisu pronašane masovnim medijima, makar je internet masovan, one su kakve god da jesu bezopasnije, benigne jer one uvijek naiđu na suprotne komentare i dio su stvaranja mnijenja.

 

No predsjednik Vlade Zoran Milanović kao da se utrkuje sa samim sobom, prije neki dan je u svom razgovoru na RTL-u rekao kako je u prošloj godini bilo teško, kako je godina bila politički zahtjevna jer su se susreli sa destruktivnim koktelom  HDZ-a, dijelom hrvatskih biskupa, te braniteljima u šatoru u Savskoj 66. Sad se sada vidi kako kaže, da su branitelji tamo u Savskoj  na svojoj pozornici kako bi dobili, kaže ono što već imaju i  kako bi za Novu godinu pozvali u goste predsjedničku kandidatkinju HDZ-a.

 

Pa je onda u specijalno-ratovskoj maniri, rekao o čemu je do sada šutio. Kako je Đuro Glogoški sa ženom bio kod njega u Vladi, a na upit voditelja, zašto to nije prije rekao, odgovara zato što ga je ovaj zamolio da to ne učini i što po svojim riječima štiti dostojanstvo osobe.  Đuro Glogoški je na konferenciji za novinare  u Savskoj sve opovrgnuo i dodao kako se nada likvidaciji?! U kakvo se mi to društvo pretvaramo ili samo vraćamo?!

 

E sada kada sve sagledamo sa izjavama/uvredama ministara u Vladi, pa sabornika koji su svi i u uredovno vrijeme u izbornoj kampanji, ne može se oteti dojmu kako djeluju ko vuci u čoporu. Ali i Vukovi napadaju  jer su gladni!? I jednostavno se morate u potpunosti složiti sa Davorom Gjenerom, kada je upitan da li Vlada i predsjednik Vlade, mislilo se na spomenuti intervju, pomaže ili šteti Ivi Josipoviću kao predsjedničkom kandidatu, on je odgovorio otprilike da su izjave  premijera Milanovića jednostavno društvena šteta. Može li se to spriječiti, dodajemo mi??

 

Na kraju krajeva bitnije od toga tko je pobijedio na izborima je kakvoća političke socijalizacije i doseg političke kulture koji vrijednosno uokviruje politički sustav, koji onda kao da poziva građane na sudjelovanje tj. na participaciju u politici i osim izlaska na izbore glasovanjem, što je najpasivniji oblik sudjelovanja građana u političkom procesu.

Ili kako je primijetila Vedrana Milas na portalu objektivno.hr, kako je govor predsjedničkog kandidata Josipovića u izbornoj noći prvog kruga bio takav kakav bismo očekivali od J.B. Tita, pa nastavlja,  jer kada Predsjednik kaže kako neće predati Hrvatsku onima koji je ne zaslužuju, on kao da zaboravlja da o tome ne odlučuje on - već građani. Pa kao da se dalo naslutiti kako ne bi priznao rezultate?! Eto dokle može čovjeka dotjerati panika.

 

Ponovit ćemo još jednom i ako Premijer misli kako je njegovo poslanje upozoravanje javnosti, hajdemo reći kako se lako navući na poslanje upozoravanja i nikada se od toga ne treba umoriti, naročito to ne smiju psi čuvari wotchdog  ili ako hoćete ovčari demokracije, a kao obrana stada od vukova demokracije.  Dakle politički izbori i predizborne kampanje javno su uprizorenje demokracije ili kako se to sada u trendu kaže festivali demokracije. Građani, a posebno mladi u periodu izbornih kampanja imaju ubrzane tečajeve učenja o politici i tako stječu svoj doživljaj politike tj, politički se socijaliziraju.

 

Na kraju krajeva bitnije od toga tko je pobijedio na izborima je kakvoća političke socijalizacije i doseg političke kulture koji vrijednosno uokviruje politički sustav, koji onda kao da poziva građane na sudjelovanje tj. na participaciju u politici i osim izlaska na izbore glasovanjem, što je najpasivniji oblik sudjelovanja građana u političkom procesu.

 

E sada, kada politički akter isplete mrežu u medijima preko izdavača, urednika i pokojeg kolumnista, tada taj akter ima otvorena vrata za kupovinu javnog pristanka za baš sve svoje legalne, nelegalne i napose legitimne i nelegitimne radnje. A kada politički akter ima potporu represivnog aparata tj. državnog odvjetništva, sva vrata su otvorena i svi ciljevi dostupni.

 

I kao rezultat toga imamo u medijima plan za hapšenje šefa oporbe u vrijeme izborne kampanje za predsjednika RH. Pazite istražna je logika to držati u tajnosti, no to izlazi u medijima makar se još ne zna kojim kanalima. A kao rezultat dobrog rezultata u prvom krugu predsjedničkih izbora, majka Ivana Vilibora Sinčića dobila je buket ruža i dukat, a elektroničkom porukom je zamoljen sin kako bi dao podršku jednom kandidatu. Šalu na stranu, ovo je prijetnja jednom predsjedničkom kandidatu i ovo je jedna probilo vrata medija.

 

Uistinu stvar je čudna ili se radi o samoreklami što je manje za vjerovati, vjerojatno je radi o sublimiranoj prijetnji logikom pseudokomunikacije, kao ti misliš, da je mislim … i tako to. Da li su ovdje u pitanju vuci, čagljevi ili lisice vrijeme će pokazati? U zadnje vrijeme kao da nismo u jeku predizbornog nadmetanja nego u vrtlogu totalnog političkog rata, a cijelo društvo kao da stoji od institucija do građana, možda zato i gospodarski stojimo, pardon klizimo unatrag više godina.

 

Sada je samo pitanje do kada građani to mogu izdržati i kako će reagirati kada to više neće moći! Da je došlo gotovo do kraja zasigurno govori samo gostovanje novinara Gordana Malića u emisiji Velimira Bujanca. Da se razumijemo kapa dolje obojici, jer istina je jedna, a car je unatoč zimi na nudističkoj plaži!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, predsjednički izbori, darko marinac, podjele