Hrvatska

IZBORI: DIP upozorava na kršenje izborne šutnje!

Povjerenstvo je, u nedjelju zaprimilo više prijava građana kako se na portalu 24 sata krši izborna šutnja.

Piše: PolitikaPlus

Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je u nedjelju da prenošenje izjave predsjedničkog kandidata SDP-a Ive Josipovića na jednom portalu predstavlja kršenje izborne šutnje, te još jednom pozvalo da se ta šutnja poštuje.

 

Povjerenstvo je, u nedjelju zaprimilo više prijava građana kako se na portalu 24 sata krši izborna šutnja, objavljen je članak u kojem se opisuje Josipovićevo glasovanje i iznosi izjava koju je dao nakon glasovanja.

 

Uvidom u tekst objavljen na portalu 24 sata, DIP je utvrdio da se u članku iznosi izjava predsjedničkog kandidata Ive Josipovića nakon glasovanja, u kojoj se u posljednjem dijelu navodi:

 

“Imamo stabilnu vanjsku politiku. Podržavat ću put BiH prema EU i biti prijatelj BiH. Nastavit ću pomagati da se unutar BiH postigne sporazum o jednakopravnosti naroda. Nastavit ću suradnju sa svima. U odnosu prema Srbiji nema nekih promjena, to je naša susjedna i prijateljska zemlja. Ima otvorenih pitanja koja treba riješiti. Podržavat ćemo ih na putu u EU, ali Srbija mora ispuniti sve one uvjete koje je ispunila i Hrvatska…"

 

DIP ocjenjuje da citirana rečenica predstavlja iznošenje izbornog programa predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, a što je u suprotnosti sa člankom 15. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, priopćeno je iz Povjerenstva.

 

Povjerenstvo upozorava sve koji objavljuju ili imaju namjeru objaviti ovakvu ili sličnu izjavu da ne objavljuju tekstove koji bi značili kršenje izborne šutnje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izjava, ivo josipović, bih