Komentari

SEDAM RAZLOGA: Davor Huić: Evo zašto je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila Ivu Josipovića

Josipović nije izbore izgubio u dijaspori, nego u Zagrebu.

Piše: Davor Huić

Suprotno uvriježenom stavu da HDZ-u odgovara niska izlaznost, a SDP-u visoka, KGK je pobijedila, iako tijesno, na vrlo visokoj izlaznosti od 58 posto.... To stavlja pod upitnik popularnu tezu o relativno maloj ali tvrdoj jezgri HDZ-a (to jest desnice i desnog centra), i većem potencijalnom poolu birača SDP-a (to jest ljevice i lijevog centra), kojeg je teško izvući na birališta - izvukli su ih na birališta ali nisu uspjeli pobijediti. dakle, ovo treba još malo detaljnije analizirati i vidjeti što se tu događa....

 

Josipović nije izbore izgubio u dijaspori, nego u Zagrebu gdje je na skoro istom broju birača, u odnosu na drugi krug 2009., dobio 50.000 glasova manje. HDZ je u Zagrebu zabilježio najbolji rezultat ikad (Bandićevi birači?)

2) Agresivna negativna kampanja Josipovića (i još više Milanovića), - zaboravi program i udri po protivniku - uspjela je mobilizirati birače ljevice i lijevog centra, ali čini se u jednakoj mjeri i one protivničke strane. Josipović nije izbore izgubio u dijaspori, nego u Zagrebu gdje je na skoro istom broju birača, u odnosu na drugi krug 2009., dobio 50.000 glasova manje. HDZ je u Zagrebu zabilježio najbolji rezultat ikad (Bandićevi birači?)

3) Rezultat izbora se slobodno može interpretirati kao kazna za a) nečinjenje samog predsjednika i b) teret nepopularne vlade, koja tri godine ne uspijeva izvući zemlju iz gospodarske krize; to jest kao popularni zahtjev za promjenom neuspješne vlasti.....

4) Josipovićev stožer je uspio radikalizirati kampanju u zadnja dva tjedna izbora, na ideloškoj razdjelnici - HDZ kao kriminalna zadruga i opasnost od povratka "crne desnice" i dizanjem moralne panike mobilizirati svoje birače, te smanjiti zaostatak za KGK, čija je pobjeda trebala biti uvjerljivija (4 postotka recimo). Taj drugi dio kampanje je pokazao kako je lako cijelu naciju u dva tjedna ubaciti u crno-crveni mod, u kojem ima samo dva stanja - "ili mi ili oni", što bi rekao Milanović.

5) Milanović je pokazao što će biti njihova strategija za parlamentarne izbore – uporno podsjećanje na stare grijehe HDZ-a, (šifra Remetince), i plašenje svog biračkog tijela povratkom tvrde, nacionalističke, isključive i autoritarne desnice na vlast, u nadi da će to biti dovoljno da se prekriju svi neuspjesi vlade u gospodarskom dijelu.

 

Agresivna negativna kampanja Josipovića (i još više Milanovića), - zaboravi program i udri po protivniku - uspjela je mobilizirati birače ljevice i lijevog centra, ali čini se u jednakoj mjeri i one protivničke strane.

6) Rezultati pokazuju, te trend zadnja dva tjedna (koji mislim da je išao u prilog IJ, ali to stvarno nagađam jer nemam dnevne izvještaje), da bi ta strategija mogla funkcionirati kod jednog velikog dijela ljudi.....da su čak i razočarani birači SDP-a stali u stroj i otišli na birališta pred strahom od povratka na "put koji je zacrtao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, najveći Hrvat 20. stoljeća".

7) Parlamentarni će izbori biti jedna potpuno nova igra, ali to neće biti „walk in a park“ za HDZ. Za jasnu pobjedu dovoljnu za preuzimanje vlasti njima potrebno da se dogodi jedna od dvije stvari:

 

a) da HDZ ublaži svoju retoriku, makne iz nje lustraciju, Tuđmana, komunjare, jugoslavene i sl. i pomakne se više prema centru, priča više o ekonomiji (gdje ima zicer) i tako dalje; ili da.

 

b) dozvoli ili pomogne na desnom centru stvaranje jedne umjereno konzervativne stranke, koja bi bila fokusirana više na ekonomska pitanja (tu postoji ogromna zaliha), i koja nema balast koji opterećuje HDZ, s kojom bi mogao formirati vlast.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, ivo josipović, davor huić