Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street oslabio drugi dan zaredom, cijene nafte pale 5 posto

Ulagači će pažljivo pratiti što u izvješćima poslovodstva govore o utjecaju pada cijena nafte na poslovanje kompanija i cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

 Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale drugi dan zaredom pod pritiskom pada cijena nafte za daljnjih 5 posto i opreza ulagača uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

 

Dow Jones skliznuo je 96 bodova ili 0,54 posto, na 17.640 bodova, dok je S&P 500 pao 0,81 posto, na 2.028 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 4.664 boda. Cijene nafte potonule su jučer oko 5 posto, na najniže razine u gotovo šest godina, nakon što je Goldman Sachs oštro smanjio procjene kretanja cijena u ovoj godini. Na londonskom je tržištu cijena 'crnog zlata' potonula 5,3 posto, na 47,43 dolara po barelu, najnižu razinu od ožujka 2009. godine, dok je na američkom tržištu skliznula 4,7 posto, na 46,07 dolara. Zbog toga je S&P indeks naftnog sektora jučer bio najveći gubitnik, s padom od 2,8 posto.

 

"Cijena nafte ponovno je u silaznoj putanji, pa je tržište skliznulo u negativno područje. Puno je konfuzije i zabrinutosti po pitanju utjecaja cijena nafte", kaže Tim Ghriskey, direktor u Solaris Group. Ulagači su oprezni i zbog početka sezone objave poslovnih izvješća kompanija za četvrto lanjsko tromjesečje, a procjene su vrlo niske. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, u proteklom kvartalu ostvarile rast dobiti za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Još u anketi početkom listopada očekivali su rast zarada za otprilike 11 posto, no svoje su procjene oštro smanjili, ponajviše u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte u posljednjih šest mjeseci za otprilike 50 posto.

 

Sada analitičari procjenjuju da je dobit energetskih kompanija u posljednjem lanjskom kvartalu 21 posto manja nego u istom razdoblju prethodne godine. "Ulagači će pažljivo pratiti što u izvješćima poslovodstva govore o utjecaju pada cijena nafte na poslovanje kompanija i cjelokupno svjetsko gospodarstvo", kaže Ghriskey. Od 29. prosinca, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks pao je 3 posto, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, zbog pada cijena nafte, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i političke krize u Grčkoj. Zbog toga su ulagači suzdržani, na što ukazuje i ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 7,1 milijardu.

 

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Alcoe skočila je 1,7 posto, jer je najveći američki proizvođač aluminija izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima. S druge strane, cijena dionice Tiffanya potonula je 14 posto, nakon što je taj proizvođač luksuzne robe smanjio procjene rezultata u prošloj godini zbog slabe prodaje u blagdanskom razdoblju. Izvješćem Alcoe počela je sezona objave poslovnih izvješća kompanija, a ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti i rezultati najvećeg svjetskog proizvođača čipova Intela, kao i financijskih divova JPMorgan Chasea, Wells Farga, Goldman Sachsa i Citigroupa.

 

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,39 posto, na 9.781 bod, a pariški CAC 1,18 posto, na 4.229 bodova. Londonski FTSE ostao je, pak, nepromijenjen na 6.501 bodu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, svjetska tržišta, cijene nafte