Komentari

KOMENTAR MILICE VUČKOVIĆ: Je li pobjeda Kolinde Grabar Kitarović veća od poraza Ive Josipovića?

Loša je vijest da će ova kampanja biti zapamćena po govoru podjela.

FOTO: RTL
Piše: Milica Vučković

Petosatni triler u izbornoj noći je imao za mnoge neočekivan rasplet. Rezultati su se mijenjali doslovno iz minute u minutu opravdavajući time najučestaliji epitet koji se davao ovim izborima kada ih se nazivalo „najneizvjesnijim izborima“ u hrvatskoj povijesti. Oni su to doista i bili.

 

Danima će se još analizirati i sastavljati liste razloga zbog kojih je Ivo Josipović izgubio ove izbore. Razloga je mnogo, neki od njih su veći ili manji, ali svi su istiniti, od „utega“ zvanog Zoran Milanović, preko negativne kampanje, nejasnih poruka, prekasno predloženih ustavnih promjena, prevelike brige za vlastiti rejting, preloše ekonomske situacije u zemlji, neuvjerljivo odrađenog mandata, pa do HDZ-ove „biračke mašinerije“ za koju će neki reći da je na ovim izborima bila motiviranija nego ikad prije.

 

Nisu izostale niti liste razloga koje objašnjavaju pobjedu Kolinde Grabar Kitarović, pa se u prvom redu navode već spomenuti razlozi poraza Ive Josipovića, zatim glasovi iz dijaspore, činjenica da je uspjela pridobiti glasove iz centra, njena karijera u diplomaciji itd.

 

Još je jedna činjenica oko koje se možemo složiti, a to je da su i Grabar Kitarović i Josipović imali jako loše predizborne kampanje, koje nisu bile dobro strateški osmišljene, i u kojima je izostala svaka doza kreativnosti. I jedan i drugi kandidat, odnosno kandidatkinja su slali nejasne i zbunjujuće poruke.

 

Neispirativna i bezsadržajna kampanja je logično ostavila prazninu koju su onda punili ekstremni glasovi podjele, sijanja mržnje i poruka koje zazivaju predratno stanje. Nažalost su ti glasovi bili najglasniji u drugom krugu izbora, sugerirajući veliku podjelu u hrvatskom društvu.

Josipović je, kao netko na vlasti pozivao građane da glasaju za promjene i reforme. To je vrlo neuobičajena poruka za nekoga tko govori iz pozicije vlasti. Zalagao se Josipović za ustavne promjene, a svi oni koji su uspjeli shvatiti o čemu uopće priča, su se pitali što je radio pet godina i zašto nije prije počeo s tim promjenama, u kojem bi slučaju vrlo vjerovatno dobio drugi mandat, jer iskustvo pokazuje da su građani u većini slučajeva voljni državnicima dati priliku da „dovrše posao“ u drugom mandatu.

 

S druge strane je Grabar Kitarović školski ponavljala poruku da se nalazimo u teškoj gospodarskoj situaciji i da će ona sazvati sjednicu Vlade na kojoj će se raspraviti pitanje ekonomske krize, ostavljajući birače bez odgovora kakvo dobro može donijeti sjednica Vlade koja nas već tri godine ne uspijeva izvući iz krize.

 

Takva neispirativna i bezsadržajna kampanja je logično ostavila prazninu koju su onda punili ekstremni glasovi podjele, sijanja mržnje i poruka koje zazivaju predratno stanje. Nažalost su ti glasovi bili najglasniji u drugom krugu izbora, sugerirajući veliku podjelu u hrvatskom društvu. U prvom krugu predsjedničkih izbora su nedostatak sadržaja u kampanji nadomještali građani i razne inicijative svojim pitanjima predsjedničkim kandidatima. Loša je vijest da će ova kampanja biti zapamćena upravo po govoru podjela, a dobra vijest je da ćemo za par dana svi zaboraviti na te podjele, jer su one zapravo samo jedan od mehanizama koji se koriste u predizbornim kampanjama.

 

Preostaje nam nadati se da će slijedeće kampanje biti sadržajnije, jasnije, kreativnije i zabavnije, pa da nas kandidati neće trebati obmanjivati strašnim podjelama i prognoziranjem crnog mraka.

 

Ono što nismo nabrojali kao razlog pobjede gospođe Grabar Kitarović, odnosno poraza Ive Josipovića, jest dojam koji su ostavili u ovoj utrci. Iako su sučeljavanja koja smo imali prilike gledati često bila iscrpljujuća i zamorna, zasigurno su odigrala ulogu u stvaranju dojma o kandidatima.

 

Rezultat sugerira da je Grabar Kitarović ostavila bolji dojam i zbog toga bi bilo korektno na kraju svih ovih procjena i ocjena reći da je Kolinda Grabar Kitarović bila bolja u ovoj utrci i da je u prvom redu zbog toga pobijedila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, milica vučković, kolinda grabar kitarović