Komentari

KOMENTAR DARKA MARINCA: Glavni cilj bio je diskreditirati izabranu predsjednicu i umanjiti njenu snagu liderstva

Što se zapravo krije iza istupa Sandre Petrović Jakovina?

Piše: Darko Marinac

Ni dva dana poslije izbora za predsjednika/cu Hrvatske počele su u javnom prostoru poruke oduzimanja legitimiteta dovodeći u pitanje legalnosti izbora predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

 

Tako je članica izbornog stožera izbornog gubitnika predsjednika Ive Josipovića izjavila kako Zakon o izboru predsjednika Republike nije u skladu s Ustavom RH jer u Zakonu je u drugom krugu za izbor Predsjednika potrebno dobiti više glasova od političkog takmaca.

 

Dok u Ustavu stoji kako je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Te kako konačnu ocjenu treba dati Ustavni sud. No DIP je presjekao priču kako su izbori održani, a rezultati objavljeni.

 

Ovdje se ne radi o tome da netko traži ponavljanje izbora, jer jasno je da bi u ponovljenim izborima izborna pobjednica daleko značajnije opet pobijedila. Nego, ovdje se radi o informacijskom djelovanju oduzimanja legitimiteta i to sa konačnim ciljem zaprijećivanja puta za djelovanje, za promjene.

Opet je dobro reagirao politički analitičar Davor Gjenero koji je rekao kako Ustav ne poznaje drugi krug izbora za Predsjednika RH, a možemo i dodati kako niti Ustav to i ne mora jer je drugi krug u teoriji izvanredna situacija, te zato postoji Zakon o Izborima. No, on je istaknuo i kako je „unutarnji krug“ SDP-a opasnost za demokratski poredak!

 

Ipak nekako se ne može oteti dojmu kako se ovdje ne radi samo o jednostavnom deficitu demokratske kulture jastrebova SDP-a, već i o postizbornoj taktici. Jer novoizabrana Predsjednica baš i nema samodostatne moćne alate za djelovanje u ostvarivanju proklamiranih promjena za izlazak iz višestruke krize od kojih je najpresudnija ona gospodarska. Iz tih razloga ovdje se ne može niti govoriti o kohabitaciji u užem smislu ili denotativno,  jer mi nemamo polupredsjednički sustav.

 

Ali buduća Predsjednica ima otvoreni pristup medijima, ona može lako dobiti pristanke javnosti za promjene i tako osnažiti svoje sposobnosti za vodstvo koje trebamo, ona može imati i koristiti tu meku moć, koja itekako može biti presudna za promjene.

 

Kao što je prof. Gruden izdvojeno primijetio u izborima osim programa koji se nude bitnu, a za njega presudnu ulogu ima i kakvoća karaktera. No, ovdje treba to istaći, karakter znači i više jer za snažno i potentno vodstvo iznad svega lider treba biti opremljen moralnom snagom i snagom karaktera, a posebno neupitnim kredibilitetom. I to je to!

 

Navlačenjem oblaka, oduzimanjem izbornog legitimiteta novoizabranoj Predsjednici planiraju ustvari, umanjiti njenu snagu liderstva, umanjiti sposobnost pridobivanja srca i glava ljudi koji i tako u doba krize, najjače podmeću svoja leđa, zato se ona prvenstveno  njima i obraća.

 

Dakle dijagnoza je slijedeća, ovo je informacijski rat, bolje ipak reći  djelovanje. Predsjednik Josipović se jasno ogradio od toga i to djeluje gospodski, no, ovo se događa i događat će se jasnije u vremenu kada će on, kao što je i obećao, biti profesor. Ogradila se i šefica njegovog izbornog stožera, no Premijer nije čestitao i mudro šuti, jer ni nije akter u ovoj fazi, a njegovi ministri polemiziraju i napadaju do uvrjedljivosti.

 

Ovdje se ne radi o tome da netko traži ponavljanje izbora, jer jasno je da bi u ponovljenim izborima izborna pobjednica daleko značajnije opet pobijedila. Nego, ovdje se radi o informacijskom djelovanju oduzimanja legitimiteta i to sa konačnim ciljem zaprijećivanja puta za djelovanje, za promjene.

 

Ova operacija usmjerena je u ovoj fazi oduzimanja legitimiteta i vjere novoizabranoj Predsjednici u sami početak njena djelovanja, kada ga izborni pobjednik uvijek po prirodi ima najviše kako bi joj se oduzela sposobnost snažnog vodstva umanjujući njenu moralnu snagu, kredibilitet i nadu koji su ophodna oprema za vodstvo koje uistinu trebamo. 

 

Naposljetku, bit će zanimljivo vidjeti tko će podnijeti formalni zahtjev za preispitivanje rezultata izbora, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata. Da li će to učiniti predsjednički kandidat ili stranke koje su ga  kandidirale na izborima? Ili do toga uopće neće ni doći jer to nikome nije ni cilj! Jer je glavni cilj diskreditacija!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, kolinda grabar kitarović, darko marinac, sandra petrović jakovina