Hrvatska

OSVRT: Papa Franjo brani slobodu govora, ali je protiv religijskih uvreda

'Ne možete provocirati, ne možete vrijeđati religiju drugih, ne možete ismijavati vjeru.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo je u četvrtak, razgovarajući s novinarima na letu za Filipine, stao u obranu slobode govora, ali je naglasio da je pogrešno provocirati druge religijskim uvredama.

"Ne možete provocirati, ne možete vrijeđati religiju drugih, ne možete ismijavati vjeru", rekao je novinarima na letu iz Šri Lanke za Manilu.

Franju, koji je osudio prošlotjedne napade u Parizu, novinari su pitali za vezu između slobode vjeroispovijesti i slobode izražavanja. "Mislim da su obje te slobode temeljna ljudska prava", odgovorio je, prenosi Reuters.

Sloboda govora ima ograničenja

"Svatko ne samo da ima slobodu govora nego ima pravo i obavezu izreći ono što misli za javno dobro... Imamo pravo na tu slobodu, bez vrijeđanja", kazao je i kako bi ilustrirao poantu pokazao je na svog suradnika i rekao: "Istina je da ne smijete reagirati nasilno, ali, iako smo dobri prijatelji, ako opsuje moju majku, može očekivati udarac, to je normalno", rekao je papa Franjo.

"Ne možete religiju drugih pretvarati u igračku... U slobodi govora postoje ograničenja", rekao je Papa.

Sedamnaest ljudi, uključujući novinare, policajce i civile, ubijeno je u tri dana nasilja u Francuskoj koje je počelo napadom na tjednik Charlie Hebdo, poznat po ismijavanju islama i drugih religija.

"Pogledajte našu prošlost. Koliko smo vjerskih ratova imali? Mi smo grešnici, ali ne smije se ubijati u ime Boga. To je aberacija", rekao je Franjo.

Papu su pitali i osjeća li osobno mogućom metom napada islamskih ekstremista. Papa Franjo je rekao da se više brine za druge oko sebe, ali i da ima povjerenja u sigurnosne mjere u Vatikanu i na putovanjima.

"Ja sam u Božjim rukama", rekao je. "A bojim li se? Znate da imam tu manu, jednu finu dozu neopreznosti. Ako mi se išta dogodi, rekao sam Gospodinu, samo me poštedi boli jer nisam hrabar kad sam suočen s boli. Tada sam vrlo bojažljiv".

Čovjek odgovoran za klimatske promjene

Papa je novinarima rekao i da je njegova dugoočekivana enciklika o okolišu gotovo završena i da se nada da će biti objavljena u lipnju, na vrijeme da izaslanicima na klimatskom summitu u Parizu u studenome ponudi svoja razmišljanja.

A za klimatske promjene uglavnom krivi čovjeka. "Ne znam je li baš kriv za sve, ali za većinu jest. U većini čovjek je taj koji nemilosrdno udara prirodu", rekao je Franjo, izrazivši očekivanje da će na konferenciji u Parizu biti poduzeti hrabri koraci za očuvanje okoliša.

"Mislim da je čovjek otišao predaleko", rekao je. "Hvala Bogu da se danas čuju glasovi koji govore o tome".

Predstavnici oko 190 zemalja su u prosincu na konferenciji u Limi dogovorili sporazum o ograničenju emisija stakleničkih plinova, a poslije su se čula upozorenja da će mnogo oštrije mjere biti potrebne u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Tekstom završne deklaracije vlade se obvezuju predati nacionalne planove smanjenja emisija stakleničkih plinova do 31. ožujka 2015., a ti će planovi biti temelj za svjetski sporazum za summit o klimi u Parizu.

Papa je rekao da to nije dovoljno. "Sastanak u Peruu me razočarao. Nije bio ništa posebno. Mislim da je nedostajalo hrabrosti jer su u određenom trenutku stali. Nadam se da će u Parizu biti hrabriji", rekao je Franjo.

Ekstatičan doček na Filipinima

Deseci tisuća ljudi priredili su Papi ekstatičan doček u Manili. Zvona crkava diljem zemlje zvonila su dok je njegov zrakoplov slijetao u zračnu luku. Ispred zrakoplova dočekali su ga predsjednik države Benigno Aquino i cijela njegova vlada. Aquino mu je poljubio prsten, a Franjinu je bijelu kapicu odnio nalet jakog vjetra. Za njom su se u potjeru dali pripadnici Švicarske garde, piše dpa.

Na pisti je 1.500 djece plesalo u njegovu čast. Papa Franjo zagrlio je dvoje siročadi koji su mu predali cvijeće. "Želim da me Papa blagoslovi i možda mi se moja majka onda vrati", rekla je prije nego što je papa Franjo sletio devetogodišnja Lani Ortilla.

Izvan aerodroma tisuće ljudi, koji su pozicije zauzimali već večer prije, poredali su se duž prometnica na 22 kilometra dugom putu do apostolske nuncijature, gdje će prenoćiti, i pozdravljali ga uzvicima, natpisima, pjesmom. Papa im je jednako srčano odmahivao.

Njegov trodnevni boravak u najkatoličkijoj azijskoj zemlji, u kojoj 80 posto stanovnika vjeruje, bit će i velika sigurnosna operacija. Gotovo 50 tisuća policajaca i vojnika, koji su dobili pelene za odrasle kako se ne bi micali s pozicija, pazit će na sigurnost.

Vlada je sva tri dana proglasila državnim praznicima i zabranila točenje alkohola. "Ove godine to će biti najveća sigurnosna noćna mora", kazao je zapovjednik filipinske vojske Pio Catapang. Ministar unutarnjih poslova Manuel Roxas prenio je javnosti da se predsjednik države ponudio Papi za "osobnog tjelesnog čuvara".

Središnji događaj bit će misa u nedjelju u parku Rizalu u filipinskoj prijestolnici. Tamo je Ivan Pavao II. prije dvadeset godina okupio pet milijuna ljudi. Po nekim očekivanjima, Franjo bi mogao nadmašiti taj rekord i okupiti ih milijun više.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vjera, sloboda govora, papa franjo, religija