Burze

AZIJSKE BURZE: Azijski ulagači oprezni, euro stabilan prema 'švicarcu'

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, no oštar pad burzovnih indeksa u Šangaju i naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva drže ulagače na oprezu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, no oštar pad burzovnih indeksa u Šangaju i naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva drže ulagače na oprezu, dok se tečaj eura stabilno kreće nešto ispod razine od jednog švicarskog franka.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 posto. No, u Šangaju su potonule više od 6, a u Hong Kongu više od 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto. Na početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio u plusu, jer je ulagače ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu u petak po prvi puta nakon pet dana pada. Međutim, u Šangaju su cijene dionica oštro pale nakon što je kineski regulator tržišta kaznio vodeće brokerske kuće zbog ilegalnog špekulativnog trgovanja, koje je posljednjih mjeseci podržavalo snažan rast tamošnjih dionica.

 

Ulagače su uznemirili i slabi makroekonomski pokazatelji iz Kine. U prosincu su cijene novih kuća u 68 od 70 najvećih kineskih gradova prosječno pale 4,3 posto na godišnjoj razini. A kako podaci ukazuju i na velik broj neprodanih kuća, analitičari očekuju pritisak na cijene i u ovoj godini, što bi moglo potisnuti građevinski sektor i cijelo gospodarstvo. To nije dobra uvertira u izvješće o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP), koje će biti objavljeno u utorak. U anketi Reutersa analitičari očekuju usporavanje rasta gospodarstva na 7,2 posto na godišnjoj razini.

 

Ako se to pokaže točnim, rast BDP-a u cijeloj prošloj godini bio bi manji od 7,5 posto, koliko su ciljale kineske vlasti, i najmanji u posljednje 24 godine. I dok će taj podatak svakako biti u fokusu ulagača, najviše pažnje privući će, ipak, sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB) u četvrtak. Očekuje se da će, po uzoru na američki Fed, ECB najaviti program kupnje državnih obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila prijetnje od deflacije. No, pitanje je koji će biti iznos programa, a analitičari smatraju da bi najava kupnje obveznica za 'samo' 500 milijardi eura razočarala ulagače koji očekuju agresivniji pristup ECB-a i program od barem 1.000 milijardi eura.

 

"Tržište očekuje od ECB-a kvantitativno popuštanje monetarne politike, no čelnici središnje banke možda neće otkriti iznos kupnje obveznica, nego samo najaviti povećanje bilance na 3.000 milijardi eura", kaže James Ashley, ekonomist u tvrtki RBC Capital Markets.

 

No, smatra da ni to ne bi bilo dovoljno, s obzirom na pad potrošačkih cijena u eurozoni, odnosno pojačan rizik od deflacije. "Mislimo da bi ciljani iznos bilance od 3.000 milijardi eura u budućnosti trebalo povećati, a time, dakako, i iznos za kupnju imovine", kaže Ashley. Kako bi izazov za ECB bio čak i veći, iduće nedjelje u Grčkoj će biti održani prijevremeni parlamentarni izbori, koji bi na vlast mogli dovesti stranku Syriza, koja se protivi programu pomoći EU-a i MMF-a Ateni i traži daljnji otpis grčkih dugova.

 

Zbog svega toga euro je jutros na valutnim tržištima pod blagim pritiskom. Tečaj eura skliznuo je s 1,1565 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,1555 dolara, krenuvši prema 1,1459 dolara, najnižoj razini od studenoga 2003. godine, na koju je u jednom trenutku pao u petak. U odnosu na japansku valutu cijena eura skliznula je sa 135,95 na 135,20 jena, nedaleko najniže razine u tri mjeseca od 134,70 jena. A nakon što je prošloga tjedna prema švicarskom franku pao za više od 17 posto, jer je švicarska središnja banka odustala od obrane cijene od 1,20 franaka za euro, jutros se tečaj europske valute stabilno kreće nešto ispod razine od jednog franka.

 

Cijene su nafte, pak, ponovno u silaznoj putanji, nakon što su u petak snažno skočile, odmaknuvši se od najnižih razina u šest godina. Jutros je cijena nafte na londonskom tržištu skliznula oko 25 centi, na 49,90 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu pala 30-ak centi, na 48,40 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, kinesko gospodarstvo, svjetska tržišta, nikkein index