Mojbiz

INTERVENCIJA NA TRŽIŠTIMA: Evo što Švicarska središnja banka sprema novo na tržištu!

Ozbiljno razmatramo uvođenje singapurskog sustav i radimo pažljivu analizu.Ne pratimo samo tečaj franka prema euru, nego i prema dolaru.

Piše: p/h

Švicarska središnja banka (SNB) spremna je intervenirati na valutnim tržištima kako bi dodatno olabavila monetarnu politiku, a do stabilizacije tržišta proći će još neko vrijeme, kazao je u utorak Jean-Pierre Danthine, potpredsjednik banke.

 

SNB je 15. siječnja šokirao financijska tržišta odustavši nakon tri godine od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, što je izazvalo naglo jačanje 'švicarca'. Kasnije je SNB poručio da bi je obrana tog tečaja samo u siječnju koštala 100 milijardi švicarskih franaka.

 

"Odustanak od obrane tečaja znači zaoštravanje monetarne politike. Mi to prihvaćamo, no samo do određene točke. U osnovi smo spremni za intervencije na valutnim tržištima", kazao je Jean-Pierre Danthine u intervjuu švicarskom dnevniku TagesAnzeiger. Danthine kaže da će trebati još neko vrijeme da se valutna tržišta stabiliziraju i istaknuo da središnja banka ne prati samo tečaj franka prema euru, nego i prema dolaru.

 

Upitan o mogućoj novoj valutnoj strategiji, Danthine je kazao kako danska politika vezanja tečaja krune uz euro nije prikladna za Švicarsku, ali da singapurski sustav, koji omogućuje singapurskom dolaru uspone i padove u odnosu na valute njezinih najvažnijih trgovinskih partnera unutar nedefiniranog raspona, "zaslužuje pažljivu analizu".

 

"Teoretski, bilanca SNB-a može rasti neograničeno. Međutim, u toj situaciji SNB je mogao – u ekstremnom slučaju – biti prisiljen ubrizgati na tržište više franaka nego što bi bilo monetarno odgovorno", kazao je Danthine, istaknuvši da je postojao i rizik od gubitka deviznih rezervi.

 

A golemi gubici mogli su ugroziti SNB-ove godišnje isplate najvećim dioničarima: 26 kantona, ili država, kao i saveznoj vladi, zaključio je Dantine.

 

Na deviznim tržištima euro se jutros kreće oko 1,015 franaka, što je 15,5 posto manje nego 15. siječnja, dana do kada je SNB branio tečaj od 1,20 franka za euro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj, banka, švicarska, euro, franak