A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hup-sssh-sporazum-190.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO HUP i SSSH potpisali Sporazum o bipartitnoj suradnji | Politika+
Mojbiz

SURADNJA: VIDEO HUP i SSSH potpisali Sporazum o bipartitnoj suradnji

Potpisivanju Sporazuma u prostorijama HUP-a nazočio je i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Hrvatske udruga poslodavaca (HUP) Gordana Deranja i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel potpisali su u četvrtak Sporazum o bipartitnoj suradnji u cilju jačanja kvalitete bipartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj i što boljeg rješavanja pitanja od obostranog interesa iz područja politike tržišta rada, zapošljavanja, poslovnog okruženja, poduzetništva, konkurentnosti te cjeloživotnog učenja.

Potpisivanju Sporazuma u prostorijama HUP-a nazočio je i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je istaknuo da će HUP i SSSH imati potporu Vlade u svim njihovim aktivnostima. Podsjetio je da su posljednjih godina u uvjetima gospodarske krize svjedočili dobrim odnosima poslodavaca i sindikata u realnom sektoru koji su odgovorno kroz kolektivno pregovaranje pristupili prilagođavanju novonastalim okolnostima.

No, smatra da i dalje treba razvijati bipartitne odnose između poslodavaca i sindikata koji bi više bili usmjereni prema osmišljavanju i provedbi zajedničkih inicijativa socijalnih partnera prema Vladi. "Da je tijekom osmišljavanja i provedbe radno socijalnog zakonodavstva bila uspostavljena zajednička suradnja socijalnih partnera na nacionalnoj razini predložena rješenja u pojedinim zakonima bila bi puno kvalitetnija", rekao je Mrsić.

 

"Bolje planiranje i zajedničko suglasje o temama važnim socijalnim partnerima bit će dobra smjernica Vladi u planiranju i provođenju potrebnih reformi", istaknuo je ministar Mrsić.

Izrazio je zadovoljstvo što se kroz projekt "BATOS - bipartizam kao alat uspjeha", koji sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, planira uspostaviti institucionalni okvir za razvoj bipartitnih odnosa što će pridonijeti kvalitetnijim bipartitnim odnosima koji će se temeljiti na planskom programskom okviru.

"Bolje planiranje i zajedničko suglasje o temama važnim socijalnim partnerima bit će dobra smjernica Vladi u planiranju i provođenju potrebnih reformi", istaknuo je ministar Mrsić.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim Deranja je naglasila kako je bipartitni socijalni dijalog dio aktivnosti koje će gospodarstvo učiniti naprednijim i konkurentnijim i koje će društvo učiniti stabilnijim i pravednijim. Upozorila je i da nedostatak raspravne kulture, argumentiranog i konstruktivnog dijaloga ima snažan negativan utjecaj na društvo, istaknuvši da Hrvatska ima sve preduvjete za konstruktivan i djelotvoran bipartizam.

"Sindikati i HUP prepoznaju potrebu unapređenja socijalnog dijaloga i zato smo se obvezali raditi na tome", kazala je.

Da su SSSH i HUP logični i prirodni partneri u tom projektu jer vjeruju u potrebu i nužnost socijalnog dijaloga rekao je i Novosel naglasivši da su sindikati i poslodavci ti koji najbolje poznaju situaciju u praksi i koji izravno predstavljaju interese i potrebe svojih članova.

"Kad govorimo o tripartitnom socijalnom dijalogu i stavovima u odnosu na pitanja poput ekonomske politike i reforme javne uprave, puno češće nego što se to obično percipira u medijima i javnosti, sindikati i poslodavci dijele slična stajališta pa je logično da i tu napravimo određene iskorake, razvijemo zajedničke platforme i nastupamo zajednički u onim situacijama i temama kada nam je to moguće", smatra Novosel.

Nositelj projekta BATOS je HUP a uz njega, projekt okuplja SSSH i Udrugu poslodavaca Slovenije (ZDS), dok su pridruženi partneri Međunarodna organizacija poslodavaca, Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat, Sindikat graditeljstva Hrvatske, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Nezavisni hrvatski sindikati.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirando mrsić, sssh