Komentari

KOMENTAR MILICE VUČKOVIĆ: Čemu SDP duguje porast podrške među biračima?

Podrška birača će rasti onoj političkoj opciji koja će se najviše baviti ekonomskim problemima i nuditi konkretna rješenja za njih.

Piše: Milica Vučković

Sudeći po rezultatima predsjedničkih izbora, kao i po posljednjem istraživanju Crobarometra, sasvim je sigurno kako nas čeka napeta izborna godina u kojoj će se postotci u istraživanjima mijenjati kao vremenska prognoza.

 

Čini se kako je jedino sigurno da će HDZ do daljnjega biti najjača stranka u zemlji. Prema rezultatima nekoliko zadnjih istraživanja, HDZ ima potporu između 25 i 27 posto birača. I dok rezultat HDZ-a kao najjače oporbene stranke u zemlji, koja sve više tone u ekonomske i socijalne probleme, ne iznenađuje previše, iznenađenje može biti rast SDP-a.

 

Negativna kampanja i jezik podjele su vjerojatno isto tako ostavili traga na dio nesigurnih birača SDP-a, koji su se shodno tome u istraživanju izjasnili kao glasači SDP-a. Sve to upućuje na činjenicu da Zoran Milanović ipak nema razloga za preveliki optimizam.

U odnosu na prošli mjesec, podrška SDP-u je narasla za 2.5 posto, sa 18.7 na 21.2 posto. Sa sigurnošću možemo reći da ovaj porast nije rezultat poboljšanja situacije u zemlji ili novog načina komunikacije premijera Zorana Milanovića. Situacija je i dalje dramatična, brojke su poražavajuće i zabrinjavajuće, a premijer i dalje ne vidi potrebu da promijeni način komunikacije i približi se građanima.

 

Unatoč tome i unatoč Orahu koji uzima glasove s ljevice, kao jednim dijelom i Živi zid, podrška SDP-u je u zadnjih mjesec dana narasla za značajnih 2.5 posto. Ovaj rast SDP-a bi svakako mogli pripisati predsjedničkim izborima, odnosno Ivi Josipoviću.

 

Negativna kampanja i jezik podjele su vjerojatno isto tako ostavili traga na dio nesigurnih birača SDP-a, koji su se shodno tome u istraživanju izjasnili kao glasači SDP-a. Sve to upućuje na činjenicu da Zoran Milanović ipak nema razloga za preveliki optimizam.

 

Razloga za optimizam svakako ima Živi zid, koji je očito uspio pridobiti sve one neopredjeljene glasače, koji su revoltirani stanjem u zemlji i stranačkim establišmentom kojem su s ovih 12 posto podrške jasno poslali poruku da se prestanu baviti podjelama i da krenu rješavati prave probleme u zemlji, a to su u prvom redu egzistencijalni problemi koji muče sve veći broj građana.

 

Unatoč padu podrške Mireli Holy i Orahu, sa 16 posto u prosincu na 12 posto u siječnju, ta politička opcija isto tako ima razloga za optimizam, jer se drži visoko iznad deset posto podrške, iako se u posljednje vrijeme bave samo političkim prepucavanjima, bilo s premijerom ili sa Živim zidom.

 

Rezultati već sad ukazuju na činjenicu da će podrška rasti onoj političkoj opciji koja će se najviše baviti ekonomskim problemima i nuditi konkretna rješenja za njih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, živi zid, orah, hdz, sdp, milica vučković