Svijet

DŽIHADISTI: Zatočenog jordanskog pilota militanti IS-a živog spalili

Jordanska službena televizija je u tekstu na ekranu objavila da je njihov pilot mučenik Kasasbeh ubijen prije mjesec dana, 3. siječnja

Piše: PolitikaPlus

Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je u utorak video snimku muškarca u nekoj vrsti kaveza koji je živ zapaljen i tvrdi da je riječ o jordanskom pilotu uhićenom nakon pada njegovog F-16 u Siriji 24. prosinca, objavile su agencije.

 

Maz al-Kasasbeh je vodio zračni napad na položaje IS u sklopu međunarodne borbe protiv džihadista kada je uhićen. 22-minutna snimka prikazuje muškarca u narančastoj odjeći u željeznom kavezu kojeg proždiru plamenovi. Jordan je u nedjelju odlučno naveo da poduzima sve kako bi spasio život zatočenog pilota i oštro je osudio pogubljenje drugog japanskog taoca dan ranije u Siriji.

 

Nekoliko dana Aman je tražio dokaze da je njihov pilot živ radi razmjene za iračku zatvorenicu osuđenu na smrt zbog sudjelovanja u atentatima u Jordanu 2005. godine.

 

Jordanska službena televizija je u tekstu na ekranu objavila da je njihov "pilot mučenik Kasasbeh ubijen prije mjesec dana, 3. siječnja". Bijela kuća je objavila u međuvremenu kako američke obavještajne službe pokušavaju utvrditi vjerodostojnost snimke, a predsjednik Barack Obama izjavio je kako je snimka znak okrutnosti i barbarstva IS-a. "Bez obzira u ime koje ideologije djelujete, propala je", rekao je novinarima američki predsjednik.

 

Američki podpredsjednik Joe Biden trebao bi se u utorak sastati na ručku s jordanskim kraljem Huseinom, ali Bijela kuća u međuvremenu nije sigurna hoće li do toga susreta doći, zbog mogućnosti da je kralj u međuvremenu izmijenio dnevni raspored nakon objave snimke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jordan, đihadisti, is, pilot