Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street ojačao drugi dan zaredom, cijene nafte porasle

Što se zahvaljuje nastavku snažnog rasta cijena nafte i boljoj nego što se očekivalo prodaji automobila u SAD-u.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle više od 1 posto, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje nastavku snažnog rasta cijena nafte i boljoj nego što se očekivalo prodaji automobila u SAD-u.

 

Dow Jones skočio je 305 bodova ili 1,76 posto, na 17.666 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,44 posto, na 2.050 bodova, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 4.727 bodova. Nakon slabog početka godine, S&P 500 indeks skočio je u posljednja dva dana 2,8 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu dionica energetskih kompanija uslijed oporavka cijena nafte. Nakon što je u ponedjeljak skočio 3 posto, jučer je S&P indeks energetskog sektora porastao daljnjih 2,8 posto, najviše od svih sektora.

 

Zahvaljujući padu tečaja dolara, cijena nafte na londonskom tržištu porasla je jučer oko 6 posto, na 57,90 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu skočila gotovo 7 posto, na 53,05 dolara.  Otkako je u petak objavljeno da je u SAD-u u prethodnom tjednu zatvoren rekordni broj naftnih bušotina, cijene 'crnog zlata' porasle su gotovo 19 posto. To budi nadu u stabilizaciju tržišta nakon što su cijene nafte u posljednjih sedam mjeseci pale više od 50 posto. "Neki ulagači bili su još nedavno vrlo pesimistični zbog pada cijena nafte, no sada mijenjaju pozicije, jer se čini da su kratkoročno dosegnule svoje dno", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

 

Snažno su jučer porasle i cijene dionica proizvođača automobila, nakon što je nekoliko njih izvijestilo o snažnijoj nego što se očekivalo prodaji vozila zahvaljujući niskim cijenama goriva i povoljnim kreditima. Cijene dionica Ford Motora i General Motorsa skočile su više od 2,5 posto. Pozitivno su na tržište djelovale i naznake mogućeg dogovora između Grčke i međunarodnih kreditora, nakon što je nova grčka vlada pod vodstvom Syrize odbacila ideju o otpisu dugova i predložila zamjenu postojećih obveznica novima vezanima uz rast. Zbog svega toga ulagače nisu uznemirile nove naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva. Jučer je, naime, objavljeno da su nove narudžbe za industrijske proizvode u prosincu pale peti mjesec zaredom, i to 3,4 posto, više od očekivanja analitičara.

 

To je još jedan u nizu pokazatelja da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava nakon što je u trećem tromjesečju prošle godine bruto domaći proizvod skočio impresivnih 5 posto na godišnjoj razini.

 

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Walt Disneya, s rastom cijene za više od 4 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

 

U dosadašnjoj sezoni objave poslovnih izvješća za posljednje tromjesečje prošle godine većina kompanija iz S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim rezultatima nego što se očekivalo, no prognoze su bile vrlo niske, pa im prebačaj procjena nije predstavljao veći problem. Međutim, zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, deflacijskih prijetnji i snažnog dolara, u anketi Reutersa analitičari posljednjih tjedana smanjuju procjene poslovnih rezultata američkih kompanija u prvom tromjesečju ove godine. U najnovijoj anketi prognoziraju da će zarade kompanija iz S&P 500 indeksa biti 1,2 posto manje nego u istom lanjskom tromjesečju.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,32 posto, na 6.871 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na rekordnih 10.890 bodova, a pariški CAC 1,09 posto, na 4.677 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, fed, cijene nafte