Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Rast cijena nafte i Pfizer potaknuli burzovne indekse na Wall Street

Pozitivno je na tržište utjecala i vijest da će Pfizer za 15 milijardi dolara preuzeti Hospiru kako bi povećao svoj portfelj generičkih lijekova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući oporavku cijena nafte, a pozitivno je na tržište utjecalo i Pfizerovo preuzimanje farmaceutske tvrtke Hospira.

 

Dow Jones skočio je 211 bodova ili 1,20 posto, na 17.884 boda, dok je S&P 500 porastao 1,03 posto, na 2.062 boda, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 4.765 bodova. Najviše je, 1,5 posto, jučer skočio S&P indeks energetskog sektora, zahvaljujući oporavku cijena nafte, jer se ulagači nadaju da će stimulativne mjere kineske središnje banke potaknuti rast tamošnjeg gospodarstva, što bi trebalo ojačati potražnju za 'crnim zlatom'. Nakon što je dan prije potonula 9 posto, jučer je cijena nafte na američkom tržištu skočila 4,2 posto, na 50,45 dolara po barelu.

 

Pozitivno je na tržište utjecala i vijest da će Pfizer za 15 milijardi dolara preuzeti Hospiru kako bi povećao svoj portfelj generičkih lijekova. Cijena dionice Hospire skočila je 35 posto, dok je dionica najveće svjetske farmaceutske kompanije poskupila gotovo 3 posto.

 

Splasnule su i zabrinutosti ulagača u vezi grčkih dugova, izazvane dan prije odlukom Europske središnje banke (ECB) da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove, što znači da će ubuduće grčka središnja banka sama morati osigurati desetke milijardi eura hitnih zajmova kako bi pomogla tamošnjim bankama u poteškoćama. Grčka vlada pod vodstvom Syrize predložila je program za premošćivanje do kraja svibnja kako bi se dobilo na vremenu za pregovore između Atene i međunarodnih kreditora o grčkim dugovima, ističući kako će učiniti sve da bi se izbjegao bankrot.

 

"Tržište pokušava dokučiti kako će se rasplesti situacija s Grčkom. Neki očekuju da bi razgovori mogli propasti, no vidjet ćemo. U svakom slučaju, kratkoročno se čini da neće biti vatrometa", kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial. Ulagače su ohrabrili i dobri podaci s američkog tržišta rada, s obzirom da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao manje nego što se očekivalo. To je podržalo uvjerenje ulagača da će izvješće vlade, koje će biti objavljeno u petak, pokazati da zaposlenost i dalje snažno raste. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju broj zaposlenih povećan za 234.000, nakon što je u prosincu porastao za 252.000. Bio bi to 12. mjesec zaredom kako zaposlenost raste za više od 200.000, što nije zabilježeno još od 1994. godine.

 

Pritom bi stopa nezaposlenosti, procjenjuje se, mogla ostati nepromijenjena, na 5,6 posto, najnižoj razini u šest i pol godina. A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.865 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 4.703 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto, na 10.905 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

doe jones, nasdaq, svjetske burze, grčka