Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobexi bez znatnijih pomaka, idućih dana u fokusu poslovni rezultati

Idućih dana u fokusu investitora naći će se financijska izvješća kompanija za 2014. godinu..

Piše: p/h

U vrlo mirnom prošlotjednom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi nisu zabilježili znatnije pomake u odnosu na tjedan ranije, dok bi idućih dana trgovanje moglo živnuti jer počinje sezona objave poslovnih rezultata za zadnje lanjsko tromjesečje.

 

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna neznatnih 0,01 posto, na 1.764 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,26 posto, na 1.024 boda. Redovni promet iznosio je 50,4 milijuna kuna, što je otprilike 26 milijuna manje nego tjedan dana ranije. Uz to, blok prometom dionicama ostvareno je još gotovo 25 milijuna kuna, i to 16,4 milijuna kuna dionicama Leda po cijeni od 8.200 kuna, 6,4 milijuna kuna dionicama Liburnia Rivijera Holdinga po cijeni od 3.825 kuna te 2 milijuna kuna dionicama TOZ-a po cijeni od 55 kuna.

 

"Cijeloga tjedna na domaćem tržištu trgovanje je protjecalo relativno mirno, a glavne vijesti su ponovno bili neuspjesi državnih kompanija. Hoteli Maestral obavijestili su da niti u drugom krugu privatizacije nije dostavljena niti jedna obvezujuća ponuda, dok Petrokemija u trećem krugu nije uspjela provesti povećanje kapitala u željenom obujmu, što se u oba slučaja snažno odrazilo i na same cijene dionica“, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

 

Dionica Hotela Maestral bila je najveća gubitnica, s padom cijene za 31,64 posto, na 241,99 kuna, uz 830.000 kuna prometa. Znatan gubitak pretrpjela je i dionica Petrokemije, za 27,3 posto, na 19,66 kuna, uz 2,9 milijuna kuna prometa. Među najvećim gubitnicama bila je i dionica Kaštelanskih staklenika, s padom cijene za 28,7 posto, na 226 kuna, uz 728.000 kuna prometa, pod pritiskom neuspjele predstečajne nagodbe. Najlikvidnija je, pak, bila dionica HT-a, s prometom od 9,4 milijuna kuna. Cijena joj je pritom porasla 1,7 posto, na 161,92 kune.

 

Obućina među važnijim vijestima ističe i provođenje povećanja temeljnog kapitala Vupika, obustava prijedloga MOL-a za isplatu izvanredne dividende, te novi sklopljeni ugovor Janafa. Dionica Vupika bila je među najvećim dobitnicama, sa skokom cijene za 9,6 posto, na 84 kune, uz 1,25 milijuna kuna. Dionica Janafa ojačala je, pak, blagih 0,29 posto na 3.410 kuna, dok je dionica Ine pojeftinila 0,95 posto, na 3.665 kuna. Povlaštenom dionicom Adrisa prošloga je tjedna ostvaren promet od 4,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,5 posto, na 357 kuna.

 

Analitičari Erste banke prošloga su tjedna podigli preporuku za dionice Adris grupe na 'kupiti' te postavili ciljanu cijenu na 500 kuna za redovne dionice, odnosno na 450 kuna za povlaštene dionice. U objašnjenju takve preporuke, analitičari Erstea podsjećaju da se "financijska snaga Adrisa dugo ogledala u značajnoj neto gotovinskoj poziciji koju je tvrtka godinama akumulirala na računu, ali ju nije koristila niti za akvizicije niti za isplatu dioničarima". Konačno aktiviranje viška gotovine za rast kroz akvizicije velikim iskorakom, Grand Hotel, Croatia osiguranje, ističu u Ersteu, trebao bi imati povoljan utjecaj na financijsku izvedbu, poboljšati izglede u budućnosti te u konačnici donijeti dodatnu vrijednost dioničarima.

 

Redovna dionica Adrisa protekloga je tjedna ojačala 0,8 posto, na 388 kuna, uz 244.000 kuna prometa. Među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističu dionice Vaba banke, sa skokom cijene za 19,4 posto, na 5,79 kuna, te Ingre, za 11,9 posto, na 3,49 kuna, "Idućih dana u fokusu investitora naći će se financijska izvješća kompanija za 2014. godinu", navodi Obućina.

 

Od većih kompanija, HT i Ericsson Nikola Tesla objavit će poslovne rezultate 12. veljače, a očekuju se i izvješća brojnih drugih kompanija

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi, dionice, cijene dionica, burza