Burze

TRŽIŠTE NOVCA: Euro skliznuo ispod 1,13 dolara

Tečaj eura oslabio usljed većeg opreza ulagača zbog situacije u Grčkoj i Ukrajini.

Piše: PolitikaPlus

Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima, zaronivši ispod razine od 1,13 dolara. Razlog je opreza ulagača koji prate razvoj situacije u Grčkoj i sukob u Ukrajini.

Tečaj eura u takvom je ozračju prema američkoj valuti skliznuo za 0,25 posto, na 1,1297 dolara.

 

Među glavnim razlozima zabrinutosti ulagača izdvajaju se napetosti u odnosima Grčke s partnerima iz eurozone, što jača pritiske na tečaj jedinstvene valute. U takvom ozračju jača potražnja za japanskom valutom, koju ulagači percipiraju kao sigurno utočište za kapital u nesigurnim vremenima.

 

Od vijesti iz Grčke izdvaja se izjava zamjenika grčkog premijera Janisa Dragasakisa koji je u ponedjeljak poručio da se pregovori s Europskom unijom nastavljaju vezano za grčke probleme s dugovima i programom zajmova međunarodnih kreditora, ali da nikakav dogovor zasad nije postignut.

 

Tečaj eura u takvom je ozračju prema jenu nakratko skliznuo na 133,67 jena, no u kasnijem se trgovanju stabilizirao pa se njime trguje po 134,55 jena.

 

Pozornost sudionika globalnih tržišta u srijedu će biti preusmjerena sastanku ministara financija eurozone na kojem će grčki ministar financija Janis Varufakis, kako je već najavio, predstaviti sveoubuhvatan grčki prijedlog za rješavanje dugova.

 

Od važnih vijesti iz svjetskog gospodarstva izdvajaju se najnoviji podaci iz Kine koji su pokazali pad stope inflacije u siječnju na najnižu razinu u posljednjih pet godina, što je ojačalo očekivanja da će kineska središnja banka uskoro dodatno ublažiti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pad eura, rast dolara, burza