Mojbiz

PODUZETNIŠTVO: Malim poduzetnicima do čak 200 tisuća kuna potpore

Programom 'Pre-Seed' predviđeno je odobravanje dodatnih sredstava u obliku bespovratne potpore.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Ministarstvu poduzetništva i obrta u četvrtak su predstavljeni "Program poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva (Pre-Seed)" i program "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo".


Programom "Pre-Seed" predviđeno je odobravanje dodatnih sredstava u obliku bespovratne potpore poduzetnicima čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.


To znači da će za uložena sredstva u vlasnički kapital inovativnih subjekata, država, odnosno Hamag-Bicro dodijeliti bespovratnu potporu u istom iznosu, a najviše do 200 tisuća kuna.


Korisnici su poduzetnici u ranoj fazi razvoja poslovanja koji će sredstva iskoristiti za daljnji razvoj i/ili komercijalizaciju inovativnog proizvoda ili usluge. Najniži iznos potpore je 50 tisuća, a najviši 200 tisuća kuna.


Maras je kazao kako se želi stimulirati ljude da ulože novac u nove, inovativne i propulzivne tvrtke koje će sutra stvarati novu dodanu vrijednost.


Za program 'Pre-seed' u državnom proračunu je osigurano ukupno 7 milijuna kuna i očekuje se da će se ove godine uložiti u 70-tak tvrtki, rekao je Maras.

Predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Darko Liović je kazao kako se programom "Pre-Seed" želi olakšati poduzetnicima početnicima dolazak do financijskih sredstava. Najveći problem do sada je bio taj što se isključivo preko banaka pokušalo financirati projekte poduzetnika početnika koji spadaju u najrizičniju skupinu poduzetnika i teško dobivaju kredite poslovnih banaka.

 

Napominje kako je "Pre-Seed" zapravo pilot-projekt i uvod u ono što slijedi krajem godine, a to je zaključivanje ugovora sa Svjetskom bankom koji će omogućiti da uz ovih 7 milijuna kuna, koliko je predviđeno u državnom proračunu, dobije dodatnih 3 milijuna eura za tu namjenu. To je onda uvod u osnivanje prvog hrvatskog venture capital fonda koji se očekuje krajem ove godine.


Za program "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo" je namijenjeno 5 milijuna kuna, a cilj programa je odobravanje mikro kredita novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca.


Krediti su namijenjeni ulaganju u osnovna i obrtna sredstva, pri čemu je udio u ukupnom iznosu kredita za osnovna sredstva najmanje 60, a za obrtna najmanje 40 posto. Najniži iznos kredita je 10 tisuća, najviši 120 tisuća kuna, a fiksna kamatna stopa 0,99 posto godišnje. Rok otplate kredita je do 5 godina uključujući poček od 6 mjeseci.


U protekle dvije godine kroz taj program Hamag-Bicro potpomogao oko 80 poduzetnika kroz 6,5 milijuna kuna odobrenih mikro-kredita.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

malo poduzetništvo, poticaji, Maras