Zagreb

GRAD ZAGREB: HUP-Zagreb s blagim porastom dobiti u odnosu na godinu prije

HUP-Zagreb prošlu je godinu završio s blagim povećanjem neto dobiti u odnosu na godinu prije, za 1,8 posto ili s 40,03 milijuna kuna.

Piše: p/h

Najveća zagrebačka i jedna od važnijih hrvatskih hotelsko-ugostiteljskih tvrtki HUP-Zagreb prošlu je godinu završio s blagim povećanjem neto dobiti u odnosu na godinu prije, za 1,8 posto ili s 40,03 milijuna kuna, pokazuje izvješće te tvrtke na Zagrebačkoj burzi.

 

Ukupni prihodi HUP-Zagreba prošle godine iznosili su 276,7 milijuna kuna, što je 1,4 posto manje nego u 2013., ali je to pratio i pad ukupnih rashoda, za 2,1 posto, na 227,7 milijuna kuna.

 

Navodeći u komentaru uz izvješće da se posljedica gospodarske krize i dalje negativno odražavaju na poslovanje u hotelskoj djelatnosti, iz te tvrtke iznose i podatak da su lani imali porast broja noćenja od 4 posto u odnosu na 2013., ali su prihodi od smještaja ipak bili manji 3 posto.

 

S druge strane, kod prihoda od prodaje hrane i pića zabilježili su povećanje za 6 posto.

 

Ističu da je na poslovanje prošle godine negativno utjecala promjena međustope PDV-a na sve hotelsko-ugostiteljske usluge sa 10 na 13 posto, kao i da je bilo očekivano da se zbog situacije na tržištu, smanjivanja potražnje i utjecaja konkurencije, neće za iznos povećanja PDV-a moći povećavati prodajne cijene.

 

Da bi bili konkurentni na tržištu morali su i snižavati cijene usluga, što je također negativno utjecalo na poslovanje, ali unatoč tome HUP-Zagreb i sva njegova povezana društva (Astoria i HUP-Park iz Zagreba te Hoteli Dubrovačka rivijera, Mlini kod Dubrovnika) poslovali su pozitivno, likvidna su te kontinuirano poduzimaju niz mjera i aktivnosti kako bi bili konkurentni na tržištu i dalje pozitivno poslovali, navode iz te tvrtke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prihodi, zagreb, hup