Komentari

TREĆI PUT: Ivo Josipoviću, zakasnio si!

Posljednjeg dana svoga mandata sad već bivši predsjednik Ivo Josipović izrekao je rečenicu koja se od njega očekivala mnogo, mnogo prije. Očekivao je to onaj milijun i nešto glasača.

Piše: Urednički komentar/mtc

Posljednjeg dana svoga mandata sad već bivši predsjednik Ivo Josipović izrekao je rečenicu koja se od njega očekivala mnogo, mnogo prije. Izjavom "nema smisla da ulazim u SDP kako bi statirao politici koja nije dobra", sažeo je svoj odnos prema premijeru Milanoviću i prema predsjedniku SDP-a Milanoviću.

 

Svakom promatraču tijekom njegove zadnje godine mandata bilo je jasno i vidljivo da odnos njega i premijera nije najbolji. U medijima se govorilo i o tome kako rijetko ili skoro nikako i ne razgovaraju.

 

Je li bivši predsjenik u takvom odnosu mogao učiniti više? Je li trebao reagirati prije? Zašto je čekao kraj da bi rekao da politika Zorana Milanovića nije dobra?

 

Nezamjeranje Milanoviću donijelo mu je optužbe da ne propituje što radi Vlada u zemlji sa 320 tisuća nezaposlenih, lošom gospodarskom slikom, podjelama, obračunima. 

Ako je to radio zbog izborne godine, zbog "mira u kući", nije trebao. Da je progovorio prije godinu dana tko zna gdje bi sada bio?!?!

 

Je li ovom rečenicom "udario Milanovića"? Bacio "rukavicu u lice"? Uvrijeđen ili najavljuje treći put.

 

Bivši predsjednik Josipović u svom mandatu sigurno je napravio pozitivne pomake. Sjetimo se njegova odlaska u Sarajevo i isprike, njegova odlaska u Vitez, Ahmiće, Križanćevo Selo, Republiku Srpsku. Dolaska srbijanskoga predsjednika na Ovčaru.

 

Diplomacija će potvrditi, ali nažalost ne i BiH Hrvati, da je napravio puno da se o položaju Hrvata u BiH razgovara za relevantnim stolovima. Regiji je na početku mandata dao jedan novi, pozitivniji vjetar. Njegove vjere u Pravi put.

 

Nažalost, na domaćoj političkoj sceni trudio se često nezamjerati. U ovom trenutku čini se da se to najviše odnosilo na Zorana Milanovića.

 

Nezamjeranje Milanoviću donijelo mu je optužbe da ne propituje što radi Vlada u zemlji sa 320 tisuća nezaposlenih, lošom gospodarskom slikom, podjelama, obračunima. 

 

Naravno, ovlasti Predsjednika su ograničene i nemaju veze s gospodarstvom ali Josipović je imao mogućnost govoriti, ukazivati,reagirati - javno ako nije mogao drugačije.

 

Bivši predsjednik Josipović ovom rečenicom najavio je svoj politički put. Kakav i u kojem pravcu brzo će se vidjeti. Ostaje samo nadati se da ovaj put neće zakasniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, hrvatska, kriza, predsjednik, zoran milanović, vlada