Svijet

PREMIJER: Cipras: Dobili smo bitku, ne i rat. Teškoće, prave teškoće su pred nama

Jučer smo učinili odlučne korake, odbacujući štednju, spašavanja i trojku.

Piše: p/h

Grčki premijer Aleksis Cipras kazao je u subotu kako je dogovor, postignut u petak s ministrima eurozone, poništio obveze štednje koje je preuzela ranija konzervativna grčka vlada prema međunarodnim vjerovnicima.

 

"Jučer smo učinili odlučne korake, odbacujući štednju, spašavanja i trojku", kazao je. "Dobili smo bitku ne i rat. Teškoće, prave teškoće ... su pred nama."

 

Ministri financija eurozone dogovorili su se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj na još četiri mjeseca, u zamjenu za to da grčke vlasti najkasnije do ponedjeljka predoče prvi popis reformskih mjera. Nakon toga će tri instutucije Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska komisija, do sada poznate kao "trojka" dati svoju prvu ocjenu jesu li te mjere dovoljno sveobuhvatne, a u protivnom će dogovor biti pokopan.

 

Cipras i njegova radikalno lijeva stranka Siriza pobijedile su na izborima u Grčkoj prošlog mjeseca s obećanjem da će pokopati program štednje dogovoren s međunarodnim institucijama u mandatu prethodne vlade te okončati suradnju s omraženom "trojkom" koja prati grčko ispunjavanje preuzetih obveza u štednji i reformama.

 

Cipras je u televizjskom obraćanju kazao kako je dogovor s eurogrupom "poništio obveze ranije vlade za rezove u plaćama i mirovinama, otpuštanja u javnom sektoru i povećanje PDV-a na hranu i ljiekove." Ne imenujući Cipras je napao konzervativce: "Jučer smo izbjegli planove koje su izradile slijepe konzervativne snage u zemlji i izvan nje da 28. veljače uguše Grčku". "Grčka je postigla važan pregovarački uspjeh u Europi. Pokazali smo odlučnost i fleksibilnost u i konačnici postigli naš temeljni cilj", kazao je Cipras.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, grčka, štednja