Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se skromnija likvidnost na početku

Najlikvidnija je bila dionica HT-a s prometom od oko 6 milijuna kuna.

Piše: p/h

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok bi likvidnost mogla biti skromna, jer zasad nema važnijih makroekonomskih i poslovnih vijesti.

 

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,7 posto, na 1.754 boda, a Crobex10 za 0,89 posto, na 1.014 bodova. Redovni promet iznosio je 59,6 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego tjedan dana ranije. U blok transakcijama dionicama Slatinske banke, MIV-a i Leda ostvareno je još gotovo 10 milijuna kuna prometa. "Na domaćem tržištu Crobexi su protekloga tjedna pali, ne poprativši tako pozitivni trend na inozemnim burzama. Likvidnost je u prosjeku dnevno iznosila nešto ispod 13 milijuna kuna, čemu je doprinio i promet u blok transkacijama", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. Najlikvidnija je bila dionica HT-a s prometom od oko 6 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 2,6 posto, na 159,16 kuna.

 

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, s prometom od gotovo 5 milijuna kuna i padom cijene za 1,63 posto, na 355,6 kuna. Među likvidnijim izdanjima po gubitku se izdvaja dionica Ingre, s padom cijene za gotovo 10,8 posto, na 3,38 kuna, uz 1,77 milijuna kuna prometa. Znatniji cjenovni pad zabilježile su i dionice Belja, za 9 posto, Tehnike, za 7,5 posto, te Zagrebačke banke, za 5,4 posto. Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Slatinske banke, sa skokom cijene za gotovo 75 posto, na 66,82 kuna, uz 1,43 milijuna kuna prometa. Tom dionicom je u blok transakciji ostvareno još 4,4 milijuna kuna prometa, po cijeni od 65 kuna.

 

Znatniji skok cijene ostvarile su i dionice RIZ odašiljača, za 22,8 posto, na 97 kuna, uz 4,16 milijuna kuna prometa. Po rastu cijene još se ističe i dionica Petrokemije, za gotovo 19 posto. Na svjetskim su burzama, pak, prošloga tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, pri čemu su američki S&P 500 i Dow Jones te njemački DAX indeks dosegnuli rekordne razine, što se zahvaljuje sporazumu o daljnjem financiranju Grčke i dobrim poslovnim rezultatima kompanija.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 18.140 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 2.110 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 4.955 bodova, najvišu razinu u 15 godina. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 6.915 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,8 posto, na rekordnih 11.050 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 4.830 bodova. "Razlozi porasta na globalnim tržištima prije svega bili su postizanje dogovora krajem tjedna između Grčke i europskih ministara financija o produljenju programa pomoći toj zemlji. Na Wall Streetu investitore je ohrabrivala i procjena da će Fed još neko vrijeme držati kamatne stope na niskim razinama. Više od tome znat ćemo ovoga tjedna, kada će predsjednica Feda Janet Yellen predstaviti svoje izvješće pred dva financijska odbora američkog Kongresa", navodi Špoljar.

 

Kako dodaje, i ovoga tjedna investitori će pratiti geopolitička zbivanja u Ukrajini te daljnje rasplitanje situacije u Grčkoj, dok se od makroekonomskih pokazatelja čeka objava podataka o poslovnoj klimi u Njemačkoj i o prodaji postojećih kuća u SAD-u.

"Na domaćem tržištu očekujem opreznije trgovanje, karakteristično za početak tjedna, te će se osluškivati bilo kakve poslovne vijesti koje bi mogle donijeti življe trgovanje dionicama", zaključuje Špoljar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, zagrebačka burza, crobexi