Svijet

POTVRDA: Ministri financija 19 zemalja eurozone prihvatili paket grčkih reformi

'Popis grčkih reformi dovoljno je sveobuhvatan da može predstavljati dobro polazište.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministri financija 19 zemalja eurozone potvrdili su u utorak na telefonskoj konferenciji paket grčkih reformi i pokrenuli postupak za odobrenje četveromjesečnog produljenja programa financijske pomoći, objavio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

"Popis grčkih reformi dovoljno je sveobuhvatan da može predstavljati dobro polazište", izjavio je Dombrovskis, nakon završetka konferencije.

Produljenje programa pomoći za još četiri mjeseca moraju još odobriti zemlje članice eurozone, a u nekima od njih to treba proći i kroz parlament. U Njemačkoj će Bundestag o tome glasovati u petak.

"Izbjegli smo krizu, ali pred nama su brojni izazovi", rekao je sa svoje strane povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici, dodajući da današnja odluka ne znači suglanost s reformama koje je predstavila grčka vlada. "To znači da smo suglasni s pristupom", rekao je Moscovici.

Odluka je donesena na temelju pozitivnih ocjena triju institucija - Komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Euroskupina je pozvala grčke vlasti da u tijesnoj suradnji s institucijama detaljnije i opširnije razrade reformske mjere kako bi se što prije mogao dovršiti postupak ocjenjivanja provedbe programa, od čega ovisi isplata financijske pomoći.

Grčka vlada sada ima vremena do kraja travnja da u suradnji s vjerovnicima dogovori sporazum s točno utvrđenim reformama koje će morati provesti i tek tada može računati na nastavak financijske pomoći.

Vlada koju je formirala krajnje lijeva stranka Siriza je prihvaćanjem zahtjeva ostalih partnera iz eurozone već poprilično odstupila od obećanja koje je stranka davala u kampanji. Primjerice, vlada je odustala od poništavanja već provedenih postupaka privatizacije i obvezala se da neće obustavljati privatizacijske postupke koji su u tijeku.

Siriza je obećala da će sljedeće godine povećati minimalne plaće na 751 euro, a sada kaže da će se o tome konzultirati sa socijalnim partnerima te europskim i međunarodnim institucijama ne spominjući nikakve datume ni iznose.

Veliki dio najavljenih reformi odnosi se na borbu protiv utaje poreza i efikasniju državnu upravu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

reforme, eurozona, grčka