Svijet

FRANCUSKA: U Parizu uhićeni novinari Al Jazeere zbog bespilotne letjelice

Bespilotne letjelice zasad nisu opasne i neki stručnjaci ističu da zbog svoje male težine ne mogu prenositi, primjerice, eksploziv.

Piše: PolitikaPlus/hina

Francuska policija je u srijedu poslijepodne uhitila trojicu novinara Al Jazeere koji su upravljali bespilotnom letjelicom u parku na zapadu Pariza.

 

"Jedan je upravljao letjelicom, drugi je snimao, a treći gledao", rekao je izvor blizak istrazi. Gotovo dva mjeseca nakon krvavih napada u francuskoj prijestolnici, Pariz je drugu noć zaredom "barem pet puta" nadlijetao jedna ili više bespilotnih letjelica između 23.00 sata u utorak navečer i 2.00 sata u srijedu po srednjoeuropskome vremenu, javio je policijski izvor. Slučaj tri novinara Al Jazeere izgleda nije popvezan s tim.

 

"Nema razloga za zabrinutost", umanjio je važnost događaja glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll. No priznao je da državne vlasti "veoma ozbiljno" shvaćaju ovaj fenomen. Čini se da francuske vlasti ne uspijevaju otkriti tajnu bespilotnih letjelica koje od jesenas nadlijeću francuske nuklearke i neka mjesta u Parizu.

 

Letjelice je lako otkriti jer je u Parizu nakon džihadističkih napada u siječnju u kojima je ubijeno 17 ljudi, raspoređen velik broj pripadnika sigurnosnih snaga. Bespilotne letjelice zasad nisu opasne i neki stručnjaci ističu da zbog svoje male težine ne mogu prenositi, primjerice, eksploziv.

 

"Mi tu prijetnju shvaćamo veoma ozbiljno, ne toliko na razini dronova kakvi se danas susreću, nego zbog toga što će ta prijetnja rasti", upozorio je nedavno zapovjednik glavnog stožera francuskih oružanih snaga, general Denis Mercier. Za letenje bespilotnih letjelica iznad Pariza potrebno je odobrenje grada koje izgleda nije dano ni za jedan od najnovijih letova

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bespilotne letjelice, pariz, policija, francuska