Hrvatska

PREDSJEDNICA: Kolinda Grabar Kitarović: Gledam dalje od Vlade, u budućnost!

Tražim od premijera i Vlade da iznesu plan mjera do kraja mandata

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u emisiji HRT-a Javna stvar kako su potrebni zakonski okviri da se postavi moratorij na ovrhu jedine nekretnine jer je RH po definiciji socijalna država. Poslala je prijedlog Ustavnom sudu da se razmotre članci Ovršnog zakona jer se radi o pravu na dom, osobito kad ta nekretnina svojom vrijednošću nadmašuje iznos duga. Želi da Vlada iznađe način kako da se postavi moratorij.                   


Oko obećanja udruzi Franak rekla je da je tek osmi dan u Uredu. Očekuje me nekoliko putovanja, naći ću se s njima 11.3. nakon posjeta New Yorku. Svoju ulogu smatram kao ulogu arbitra kako bi se poštivao pravni poredak ali i jednakost građana pred zakonom. Ne bih iznosila stav o franku, htjela bih razgovarati sa svim relevantnim čimbenicima, rekla Grabar-Kitarović.


Prvo sam nazvala premijera Zorana Milanovića kada sam došla u Ured rekla je predsjednica koja je predložila tematsku sjednicu Vlade. Nju treba dobro pripremiti. Prepucavanje ne vodi ničemu. Želim raspraviti tih konkretnih pet točaka i nastojati da nađemo rješenja na kojima možemo raditi zajednički. Predložila sam da se nađu timovi i to dogovore. Svjesna sam ustavnih ovlasti, ali i odgovornosti prema građanima. Tražim od premijera i Vlade da iznesu plan mjera do kraja mandata, dodala je predsjednica.   Na pitanje u vezi s izjavom da želi predstavljati Hrvatsku na Europskom vijeću, kazala je da se nada da će to biti stvar dogovora s Vladom.  Mnogi europski kolege već su mi rekli da se vesele susretu sa mnom  rekla je predsjednica. Što se tiče premijerove čestitke, to je proliveno mlijeko. Ponudila sam mu razgovor. Moram gledati dobrobit na države i građana. Spremna sam razgovarati s njim bilo kad i bilo gdje rekla je predsjednica.


Četiri od pet vaših prijedloga spominje se u prijedlogu EU-a. Najveći problem  - nezaposlenost, pad broja zaposlenih...,   Gledam dalje od Vlade, u budućnost, odgovorila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

intervju, vlada, kolinda