Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Dok se Nasdaq indeks po prvi puta od 2000. godine probio iznad 5.000 bodova, zahvaljujući preuzimanjima u tehnološkom sektoru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok se Nasdaq indeks po prvi puta od 2000. godine probio iznad 5.000 bodova, zahvaljujući preuzimanjima u tehnološkom sektoru.

 

Dow Jones ojačao je 155 bodova, ili 0,86 posto, na 18.288 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 posto, na 2.117 bodova, a Nasdaq indeks 0,90 posto, na 5.008 bodova. Proboj Nasdaq indeksa iznad 5.000 bodova po prvi puta od tzv. 'dot-com' krize početkom 2000. godine zahvaljuje se najavama preuzimanja u tehnološkom sektoru. Najviše je, više od 17 posto, skočila cijena dionice NXP Semiconductors nakon što je ta tvrtka najavila kupnju Freescale Semiconductorsa, čime će biti stvorena kompanija vrijedna više od 40 milijardi dolara. Cijena Freescalea skočila je gotovo 12 posto.

 

Hewlett-Packard izvijestio je, pak, da će za 2,7 milijardi dolara kupiti Aruba Networks. Zahvaljujući nadi ulagača u nove akvizicije i rast poslovanja, snažno su jučer porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Google i Cisco Systems. Nastavljen je i rast Dow Jones i S&P 500 indeksa, što analitičari pripisuju nadi ulagača da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata, s obzirom da se rast gospodarstva usporava. Jučer je objavljeno da je potrošnja Amerikanaca, koja čini više od dvije trećine gospodarske aktivnosti, u siječnju pala za 0,2 posto, nakon 0,3-postotnog pada u prosincu. Uključujući podatke o padu cijena goriva, potrošnja je, pak, realno porasla 0,3 posto, nakon 0,1-postotnog pada u prosincu, što također nije impresivno.

 

"Rast gospodarstva usporava se u prvom kvartalu, nakon snažnog drugog lanjskog polugodišta. Većinu uštede na nižim cijenama goriva građani usmjeravaju u banke, a ne u potrošnju", kaže Thomas Costerg, ekonomist u Standard Chartered Bank. Signali iz industrije su, pak, nejasni. Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks aktivnosti u veljači dosegnuo je najvišu razinu u četiri mjeseca, dok je prema Institutu menadžera nabave, ISM indeks aktivnosti skliznuo na najnižu razinu u 13 mjeseci. Nakon dosad objavljenih makroekonomskih podataka u prva dva mjeseca ove godine, analitičari Morgan Stanleya smanjili su procjenu rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju s 2,8 na 2,3 posto, a analitičari Macroeconomic Advisersa s 2,3 na 2,1 posto.

 

U drugom lanjskom polugodištu američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 3,6 posto, a zbog usporavanja rasta ulagači se nadaju da će Fed odluku o povećanju kamata odgoditi za kraj godine.

 

"Novac i dalje ulazi na tržište zbog niskih kamatnih stopa, a premda su dionice skupe, nisu i preskupe", kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management. Ističe kako će i idućih dana u fokusu biti makroekonomski pokazatelji, s obzirom da je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju. Pritom će najviše pažnje privući izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju.

 

"U nastavku tjedna može se očekivati predah, s obzirom da se u petak očekuju podaci o zaposlenosti, nakon kojih bi moglo biti jasnije što će Fed učiniti s kamatnim stopama", kaže Douglas Depietro, direktor u tvrtki Evercore. Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 posto, na 6.940 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 4.917 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,08 posto, na rekordnih 11.410 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq, svjetska tržišta