Komentari

REZOVI I OBEĆANJA: Zoran ili Tomislav, Tomislav ili Zoran

Zoran Milanović u zadnje vrijeme radi u petoj brzini, Tomislav Karamrko obećava mjere i rezove. Hoćemo li od toga svi zajedno imati koristi?

Piše: PolitikaPlus

Prema tzv. "Indeksu jada" Hrvatska je na osmom mjestu. Lista najjadnijih ekonomija dobivena je zbrojem stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena.

 

I bez te liste većina stanovnika "lijepe naše" može to potvrditi svojim osobnim stanjem. Nezaposlenost, neperspektivnost, pesimizam. No, dozu "optimizma" jučer su izrazili neki sindikalci i poslodavci najavljenom gospodarskom strategijom HDZ-a.

 

Najavljujući gospodarsku strategiju predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako može, hoće i ima snage za velike rezove. Kako će moći provesti strukturne reforme, kako je spreman i on i stranka, bez obzira kad izbori bili. Konkretne gospodarske mjere objavit će mjesec dana prije izbora. Sa konkretnim planovima, rokovima, rezultatima. I kako će, ako dođu na vlast, imati vladu eksperata.

 

Tomislav Karamarko kao predsjednik stranke do sada je pokazao rezultate: nakon petnaest godina kandidat te stranke "osvojio je Pantovčak". Dobio je u zadnje dvije godine sve izbore koji su bili (lokalni, županijski). Predsjednik stranke koji stranku vodi kao vojsku. Red, red, red.

 

Ali, zemlja je u gospodarskoj krizi zadnjih pet godina, u ozbiljnoj zadnje dvije, o padu BDP-a, nezaposlenosti, padu industrijske proizvodnje, siromaštvu svi već sve znaju, i ne treba ni trošiti riječi na to.

 

Za to vrijeme Tomislav Karamarko je predsjednik najjače oporbene stranke u Saboru. Mjestu gdje se može, treba i mora govoriti, predlagati, nuditi. U zadnje dvije godine, a posebice zadnju godinu dana u Saboru smo slušali politička prepucavanja. Konkretnih zajedničkih pokušaja dogovora oko bilo čega nije bilo. Oporba nije htjela pomagati SDP-u i Milanoviću sa prijedlozima, ali zašto nisu pomogli građanima, Hrvatima u koje se zaklinju  svi, onima koji danas žive na ezistencijalnom rubu. Zemlji koja je osma na listi "Indeksa jada".

 

HRT-ova anketa kaže da je 70 posto građana spremno na rezove i reforme. Dakle, Hrvati su spremni  no jesu li i oni koji su se počeli boriti za njihove glasove?

 

Nezaposlenom  25-godišnjaku, s diplomom u ruci, danas je svejedno tko mu obećava: Zoran ili Tomislav, Tomislav ili Zoran. Neće im ni ime pamtiti. Ali će pamtiti kada je dobio prvi posao, kolika mu je plaća bila, kako je živio od te plaće.

 

Zoran Milanović nije imao snage za rezove, i sad mu se to vraća. Tomislav Karamarko obećava da će imati. Građanima ostaje da povjeruju ili Vladi koja u zadnja tri mjeseca radi u petoj brzini ili Karamarku koji donosi gospodarsku strategiju i obećanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, tomislav karamarko, zoran milanović, komentar, hrvatska, hdz