Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene skliznule s rekordnih razina

Zahvaljujući rastu cijena 'crnog zlata', jučer je energetski sektor, zajedno s komunalnim, bio jedini sektor s dobitkom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, dok je Nasdaq zaronio ispod 5.000 bodova jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta.

 

Dow Jones oslabio je 85 bodova, ili 0,47 posto, na 18.203 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 posto, na 2.107 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 4.979 bodova.

 

Nakon znatnog rasta dan prije, jučer su cijene dionica pale zbog slabije nego što se očekivalo prodaje automobila u veljači i komentara u vezi Irana. Uz to, ulagači su oprezni uoči objave niza gospodarskih pokazatelja, koji bi mogli osjetno utjecati na tržište.

 

"Jednostavno, vrlo brzo došli smo malo predaleko. S obzirom na razinu optimizma i uvjete prekupljenosti, ne bi nas iznenadilo da se konsolidacija cijena nastavi nekoliko dana", kaže Brian Lazorishak, portfelj menadžer u fondu Chase Investment Counsel. Ulagači su oprezni jer će u petak biti objavljeno izvješće o zaposlenosti, koje obično znatno utječe na tržište jer bi moglo utjecati na odluke Feda o povećanju kamata. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju.

 

Najviše je, 0,8 posto, jučer pao S&P indeks tehnološkog sektora jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju nakon snažnog rasta cijena dionica tih kompanija dan prije.

 

Zbog toga je i Nasdaq indeks skliznuo ispod razine od 5.000 bodova, iznad koje se, po prvi puta od tzv. 'dot-com' krize početkom 2000. godine, probio u ponedjeljak.

 

Osjetno su jučer pale i cijene dionica automobilskih proizvođača jer je nekoliko njih izvijestilo o slabijoj prodaji u veljači nego što se procjenjivalo. Cijena dionice Forda pala je 2,4, a Fiat Chryslera 3,3 posto.

 

Oprez ulagača posljedica je i upozorenja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua SAD-u da ne potpisuje nuklearni sporazum s Iranom i da ne surađuje sa zemljom "duboko ukorjenjenom u militantnom islamu". Njegovi su komentari naveli dio ulagača na povlačenje s tržišta, dok su s druge strane potaknuli rast cijena nafte.

 

A zahvaljujući rastu cijena 'crnog zlata', jučer je energetski sektor, zajedno s komunalnim, bio jedini sektor s dobitkom.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 posto, na 6.889 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,14 posto, na 11.280 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 4.869 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, nasdaq, dow jones