Komentari

POGLED IZA GRANICE: Što je zaboravila Grabar-Kitarović u BIH?

Posebno dirljivo je bilo kad je svratila na ćevape, kod 'Želje' na Baščaršiju, uz to, slučajno susrela Halida Bešlića. Odmah je prirasla srcu Sarajlijama k’o Stipe Mesić.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski medijski servis

Posjeta nove predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH ispunila je očekivanja političkog Sarajeva, u mjeri u kojoj je razočarala njezine sunarodnjake u BiH, koji su, prije otprilike dva mjeseca, satima, promrzli, čekali u redu da bi joj svojim glasom pomogli pobijedi Josipovića u predsjedničkoj utrci.

 

Posebno dirljivo je bilo kad je svratila na ćevape, kod 'Želje' na Baščaršiju, uz to, slučajno susrela Halida Bešlića. Odmah je prirasla srcu Sarajlijama k’o Stipe Mesić, birvaktile. Komentar Milana Šutala, Hrvatski medijski servis.

Isticanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u prvi plan, a stavljanje u drugi plan konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda, naglašavanje samo one točke Deklaracije Hrvatskog Narodnog Sabora BiH koja govori o prvivrženosti bh Hrvata Bosni i Hercegovini, a distanciranje od zahtijeva HNS-a za simetričnom federalizacijom BiH, nova predsjednica Hrvatske ispunila je taj potrebni minimum da Sarajevo njezin posjet ocijeni prolaznom ocijenom- sjedi dva.

 

Da je kojim slučajem spomenula, ono, što je rekla uoči izbora, a ponovila nakon izborne pobijede, zbog čega su bh Hrvati glasovali za nju, da su njezini sunarodnjaci u BiH neravnopravni, te da podupire zahtijeve njihovih legitimnih predstavnika za preustrojem BiH”, vjerojatno bi doživjela sudbinu svog dojučerašnjeg stranačkog šefa Tomislava Karamarka. Ne bi morala ni spominjati treći entitet, dovoljno bi bilo da samo izusti “federalizacija…”, već bi bila proglašena ratnom huškačicom, ekstremisticom, ultradesničarkom, zagovornicom podijele BiH.

 

Ovako i mediji u Sarajevu, a što je još važnije i u njezinoj Hrvatskoj, mogli su izvijestiti kako je posjet nove predsjednice ocijenjen kao prijateljski i dobrosusjedski. Važno je, naravno, i što je hrvatska predsjednica obećala potporu Bosni i Hercegeovini na euratlanskom putu, kao potvrda tog prijateljskog kataktera hrvatske predsjednice.

 

Raji se, dabome, dopalo i što je hrvatska predsjednica posjetila i katedralu i džamiju i pravoslavnu crkvu, jer se to može koristiti kao dokaz da je Sarajevo otvoren i multietnički grad, iako je riječ o simbolima nekadašnjeg Sarajeva.

Posebno dirljivo je bilo kad je svratila na ćevape, kod “Želje” na Baščaršiju, pa još, uz to, slučajno susrela Halida Bešlića. Još onako lijepa, odmah je prirasla srcu Sarajlijama k’o Stipe Mesić, birvaktile.

 

I dok je Kolinda, prigodom svog prvog, državničkog, pohoda u inozemstvo, od kako je izabrana za hrvatsku državnu poglavaricu, s nekoliko poželjnih fraza, o suverenitetu, integritetu, jednakopravnosti i konstitutivnosti,  obilaskom “multietničkog” Sarajeva i druženjem s rajom na Baščaršiji,  kamuflirala stvarno stanje u BiH, sarajevski Dnevni avaz prenio je predavanje britanskog lorda,  Padya Ashdowna, održano na prestižnom britanskom sveučilištu Oksford, u kojem je Bosnu i Hercegovinu nazvao “crnom rupom Europe”.

 

Nekadašnji pobočnik centralizma, koji je smijenio na desetine “nacionalista”  kako bi centralizirao BiH, danas ne spominje nacionalizam kao uzrok problema u našoj zemlji, već disfunkcionalnost daytonskog uređenja BiH.

 

Ashdown je posebno podvukao, prenosi Avaz, da nitko ne treba imati iluzije da BiH treba biti centralizirana kao Velika Britanija, na primjer. Prije bi se moglo govoriti o belgijskom modelu uređenja funkcionalne države koja je kadra poštivati standarde EU i biti u konačnici njena članica. Kao i članica NATO-a, poručio je Ashdown.

 

Britanski lord bez straha da će ga u Sarajevu optužiti za mješanje u unutarnje stvari, govorio je o stvarnoj BiH. I zaista,  ni Suljagić ni Komšić ne drznuše se nazvati ga britanskim ultradesničarem, ekstremistom, izvlačiti mu grijehe iz prošlosti, kada je predvodio napade na Irske katolike. Ne skupiše  hrabrosti . Baš kao i naša draga Kolinda koja, također, nije imala hrabrosti ni zucnuti o federalizaciji, a kamoli izgovoriti ono što je rekla prije manje od mjesec dana “da je zahtijev za trećim entitetom legitiman”.

 

Od straha da će biti optužena za mješanje u unutarnje stvari zaboravila je naša draga Kolinda da je prije mjesec dana imala i primjedbe na britansko-njemačku inicijativu, jer se u njoj nigdje ne spominje jednakopravnost Hrvata, pa ju je u Sarajevu bezrezervo poduprla.

 

Uplašila se sarajevskog “Pišonje i Žuge” da će je optužiti za mješanje u unutarnje stvari BiH. I tko zna kakave joj sve etikete prišiti A gdje je onda prispjela s takvom hipotekom?

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, Kolinda, Milan Šutalo, Kolumna, bih