Hrvatska

PREDSJEDNICA: Grabar-Kitarović s Banom o Hrvatskoj i odnosima sa susjedima

Predsjednica Hrvatske i čelni čovjek Svjetske organizacije sastali su se u sjedištu UN-a na marginama skupa u povodu međunarodnog dana žena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon razgovarali su u petak u New Yorku o stanju u Hrvatskoj i o odnosima s BiH i Srbijom, izjavila je Grabar-Kitarović.

 

Predsjednica Hrvatske i čelni čovjek Svjetske organizacije sastali su se u sjedištu UN-a na marginama skupa u povodu međunarodnog dana žena.

 

"Razgovarali smo o Hrvatskoj koja mu je ostala u jako lijepom sjećanju. Pozvala sam ga da ponovno posjeti Hrvatsku", izjavila je novinarima Grabar-Kitarović, objavljeno je u Dnevniku HTV.

 

"Razgovarali smo i o odnosima Hrvatske sa susjedima, posebno BiH i Srbijom i o globalnim pitanjima", dodala je predsjednica koja se sastala i s prvim čovjekom Opće skupštine UN-a Samom Kahambom Kutesom.

 

Ona je u govoru na skupu ranije istaknula da žene mogu postići sve u stimulativnom okruženju te podsjetila je da je prva predsjednica Hrvatske i da je bila prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

 

"Možemo postići sve što želimo" ako smo potaknuti pozitivnim okruženjem i slobodni od zapreka, rekla je Grabar-Kitarović.

 

Ona će tijekom vikenda razgovarati s gospodarstvenicima i ulagačima hrvatske zajednice u New Yorku i pridružiti se članovima te zajednice na nedjeljnoj misi u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela.

 

Završni dan boravka u New Yorku sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji o ravnopravnosti spolova u organizaciji Zaklade Clinton. Od 1995., kada je državna tajnica Hillary Clinton pozvala međunarodnu zajednicu na poštivanje ravnopravnosti spolova, ta zaklada okuplja svjetske i društvene čelnike u raspravama o ravnopravnosti spolova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda, predsjednica, un