Zdravlje

NOVI ZAKON: Pravo na psa pomagača i osobama s invaliditetom i kroničnim bolesnicima

Do kraja godine Sabor bi trebao donijeti Zakon o korištenju psa pomagača kojim bi se po prvi put uredila i prava svih osoba s invaliditetom i oboljelih od kroničnih bolesti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Do kraja godine Sabor bi trebao donijeti Zakon o korištenju psa pomagača kojim bi se po prvi put osim prava slijepih i slabovidnih osoba, kojima je pas pomagač vjerni pratitelj i prijatelj bez kojega su "sve ulice slijepe", uredila i prava svih osoba s invaliditetom i oboljelih od kroničnih bolesti.

 

Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema zakonski tekst, a kako bi dobili što bolje i konkretnije prijedloge za 11. ožujka najavljuju okrugli stol na koji su pozvali dvadesetak sudionika - predstavnike Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, nacionalnih udruga za osobe s invaliditetom, Centra za rehabilitaciju "Silver", Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Grada Zagreba.

 

Predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić podsjeća da je u Hrvatskoj od 1998. na snazi Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča kojim je uređeno pravo slijepe osobe da uz pomoć psa koristi prijevozna sredstava i slobodno pristupa javnim mjestima.

 

Pravo na psa i drugim skupinama

 

Novim zakonom obuhvatit će se i druge skupine, kao što su osobe u invalidskim kolicima, one koje boluju od kroničnih bolesti, poput dijabetesa i epilepsije, te djeca s poteškoćama u razvoju kojima psi pomažu u rehabilitaciji i terapiji. Još 2010. izradili smo takav zakonski prijedlog i uputili ga tadašnjem ministarstvu jer smo htjeli pomoći osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju, ističe Katalenić dodajući kako bi po najavama zakon mogao biti usvojen do kraja godine. Njime bi trebalo urediti čitavu problematiku od prava i obveza korisnika pasa pomagača, preko školovanja pasa od šteneta do odraslog psa, do propisa o radu stručnjaka koji sudjeluju u njihovu odgajanju i pomaganju u rehabilitaciji.

 

U Hrvatskoj se pravo na psa pomagača može ostvariti kroz sustav socijalne skrbi, a mnogim korisnicima to su omogućile udruge putem projekata i donacija. Otkad je počeo raditi Centar za rehabilitaciju "Silver" na zagrebačkoj Dotrščini stvari su se poboljšale, tako da je smanjen broj slijepih osoba koje čekaju na psa vodiča. Godišnje ih sada čeka oko 20 do 30, kaže Katalenić. Centar je u vlasništvu Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih, a osnovan je prije nekoliko godina. U njemu se školuju psi pomagači i vodiči, te oni određeni za rehabilitacijske i terapijske postupke.

 

Najčešći pomagači labradori i zlatni retriveri

 

U takvim poslovima najčešće sudjeluju labradori i zlatni retriveri jer su to iznimno tolerantni i dobro socijalizirani psi, ističe Katalenić. Što se tiče proširenja skupine osoba kojima su psi pomagači potrebni, Katalenić navodi oboljele od kroničnih bolesti kao što je, primjerice, dijabetes. Obučeni pas na vrijeme može prepoznati, odnosno osjetiti dijabetičku komu svog vlasnika i upozoriti ga na terapiju. Isto tako mogu se osposobiti za pomoć oboljelima od epilepsije ili anoreksije, a jako su važni za rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju. Kao primjer Katalenić ističe slučaj osječke djevojčice koja se otišla liječiti od anoreksije u Portugal, u čemu joj je pomagao njezin pas s kojim je bila jako povezana.

 

Krajem prošle godine otac djevojčice nazvao nas je i zamolio za pomoć kako bi pas mogao zrakoplovom otputovati u Portugal jer su tamošnji liječnici to predložili. Pomogli smo u pribavljanju dozvola za let i, na radost sviju, djevojčica se počela oporavljati i gotovo je izliječena, kaže Katalenić.

 

Puno je životnih situacija u kojima psi odigraju ključnu ulogu u pomaganju oboljelima, istaknula je Katalenić poručivši da se javnost mora više senzibilizirati za prava osoba kojima su psi pomagači potrebni u svakodnevnom životu

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, novi zakon, oboljeli, psi