Sport

SAVJETI: Važnost pravilne prehrane i suplementacije u životu sportaša

Kako bi postigli taj cilj, vrhunski sportaši imaju posebne režime, bilo da govorimo o tempu i jačini treninga ili da govorimo o prehrani.

FOTO: Press
Piše: PolitikaPlus

Koliko je važna pravilna prehrana i unos vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina u vrijeme intenzivnog treniranja znaju poznati hrvatski veslač Valent Sinković, gimnastičar Marijo Možnik i Sandra Perković, hrvatska rekorderka, olimpijska, svjetska i trostruka europska prvakinja u bacanju diska.

 

Sport je njihov život, njihov poziv, a uspjeh u sportu njihova je želja, misija i cilj. Kako bi postigli taj cilj, vrhunski sportaši imaju posebne režime, bilo da govorimo o tempu i jačini treninga ili da govorimo o prehrani koja je iznimno važna za svakog vrhunskog sportaša.

 

Možda je nepotrebno isticati, no pravilna, uravnotežena prehrana i uzimanje suplemenata koji mogu dodatno pojačati unos važnih hranjivih tvari u organizam kao da se stavljaju u drugi plan.

 

Upravo iz tog razloga je Solgar, vodeći svjetski proizvođač dodataka prehrani, organizirao predavanje naziva  Snaga suplementacije vrhunskih sportaša iz pera mag. pharm. Mimi Vurdelje,  koje je, kako mu i naziv kaže, pripremila mag. pharm. Mimi Vurdelja, nutricionistkinja Hrvatskog olimpijskog odbora. Dosadašnja iskustva su pokazala, objasnila je nutricionistkinja Vurdelja, da se sportaši često loše hrane  što može ugroziti njihov nastup i sportski rezultat.

 

Ističe da je stoga potrebno ustanoviti program vrednovanja prehrane, kako bi se mogla pratiti prehrana sportaša te osigurati prikladna edukacija i korekcija.

 

Sama zdrava prehrana ne može jamčiti sportski uspjeh, ali zato  neodgovarajući režim prehrane šteti sportaševu programu treniranja i može ograničiti njegovu maksimalnu sposobnost na natjecanju.

 

“Prehrana je individualna, ovisno o spolu, dobi, sportu, navikama, klimi i drugim čimbenicima. Ugljikohidrati su ključ odgovarajućeg energetskog potencijala sportaša, a dovoljan unos bjelančevina nužan je za izgradnju i regeneraciju mišića. Vitalnost i svježinu tijela osiguravaju vitamini i minerali, a primjerena hidracija organizma ključna je za uspješan sportski nastup. Uzimanje tekućine, tzv. sportskih napitaka, prije, tijekom i nakon napora posebice je važno u toplim ljetnim mjesecima. Elektrolitske napitke, odnosno soli, valja obvezatno uzimati kod pretjeranog znojenja. Odgovarajuća prehrana može unaprijediti sportašev razvoj, omogućiti mu kvalitetan nastup, prevenirati ozljede i omogućiti da tijekom i nakon karijere održi zdravlje na poželjnim razinama", istaknula je tijekom predavanja mag. pharm. Mimi Vurdelja.

 

Svaki organizam ima jedinstvenu potrebu za hranjivim tvarima: vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama, koje su važne za život i opće blagostanje organizma. One su tijelu potrebne kako bi ostalo zdravo, a sportaš spreman za sve izazove. Nedostatak tih hranjivih tvari prije ili kasnije dovodi do oštećenja sportaševa zdravlja, smanjenja energetskog potencijala (snage, izdržljivosti) i loše sportske izvedbe.

 

“Ono što danas znamo je da vrhunskih sportskih rezultata nema bez odgovarajućih dodataka prehrani koji organizmu daju svježinu, snagu, izdržljivost, jači obrambeni sustav, višu razinu mentalnog i fizičkog zdravlja, dulji natjecateljski život s manje oštećenja zdravlja", istaknula je mag. pharm. Vurdelja, a koliko je važno ispravno se hraniti tijekom cijele godine, a ne samo prije i nakon nastupa, posvjedočila je i naša najbolja atletičarka, Sandra Perković: “Bacanje diska zahtijeva visok stupanj psihofizičke pripreme. Vrhunske rezultate ostvarujem zahvaljujući intenzivnim treninzima, ispravnoj prahrani i vrhunskim dodacima prehrani. Pazim da prehranu prilagodim fazi treninga u kojoj jesam jer sam svjesna koliko ona utječe na moju spremnost kao sportašice. Zbog povećanih potreba koje ne uspijevam nadoknaditi putem prehrane kroz sve faze ciklusa koristim vrhunske Solgarove dodatke prehrani. Neizostavan je Solgar VM 75, mineralno-vitaminski preparat kojim brzo nadoknađujem vitamine, minerale i antioksidanse te skraćujem vrijeme oporavka. Zatim koristim i Solgar Omega -3 Double strengh , te Solgar Kalcij, Magnezij plus Cink za nadoknadu minerala koje intenzivno trošim tijekom treninga. Odnedavno pijem i Solgar 7 koji mi pruža sjajnu zaštitu zglobova i omogućuje mi da lakše podnosim opterećenja, a zglobovi su elastičniji i nema boli.”

 

Sa Sandrom se slažu i njezini kolege, vrhunski sportaši, gimnastičar Marijo Možnik i veslač Valent Sinković.

 

“Solgarove Multivitaminske tablete pijem tijekom natjecateljske sezone jer je to razdoblje velikog psihofizičkog napora koji mi jako iscrpljuje organizam. Zahvaljujući dodatnoj vitaminizaciji, uspijevam održati visoku mentalnu i fizičku razinu kako bih postigao maksimalne rezultate na treninzima i natjecanjima”, rekao je Marijo Možnik, a Sinković je istaknuo: “Budući da sam vrhunski sportaš, važno mi je koristiti najbolje proizvode, koji najviše koriste mom organizmu. Svoje sam povjerenje dao Solgaru!"

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

trening, prehrana, sport