Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Ni danas se ne očekuju veća uzbuđenja na burzi

Najlikvidnija, s pometom od 1,76 milijuna kuna, bila je povlaštena dionica Adris grupe. Među najvećim gubitnicama bila je, pak, dionica IGH.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje trgovanje bez većih uzbuđenja, kao i cijeloga tjedna, pri čemu su Crobexi na putu tjednih gubitaka, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

 

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u četvrtak je oslabio 0,14 posto, na 1.748 bodova, skliznuvši već četvrti dan zaredom. Crobex10 ojačao je, pak, blagih 0,02 posto, na 1.018 bodova. Na tjednoj razini, Crobex je trenutačno u minusu za 0,74, a Crobex10 za 0,93 posto. Redovni promet dionicama iznosio je jučer 8,1 milijun kuna, što je otprilike isto kao i dan ranije. Najlikvidnija, s pometom od 1,76 milijuna kuna, bila je povlaštena dionica Adris grupe, uz pad cijene za 0,28 posto, na 352 kune. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Jadranske banke, čija je cijena stagnirala na 749 kuna. Najveći rast cijene među likvidnijima ostvarile su dionice Đuro Đakovića Holdinga, za 3,44 posto, na 33,38 kuna.

 

Među najvećim gubitnicama bila je, pak, dionica IGH, s padom cijene za 3,38 posto, na 128,06 kuna.

 

"Tjedan za nama prošao je bez većih uzbuđenja. Od poslovnih vijesti, valja istaknuti prijedloge odluka Zagrebačke banke i riječkog Jadroagenta o visokim dividendama te smanjivanje vlasničkog udjela Europske banke za obnovu i razvitak u Atlantic grupi", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci. Uprava Zagrebačke banke predložila je nedavno skupštini dioničara isplatu dividende od 3,6 kuna po dionici, ili ukupno 1,16 milijardi kuna. Uprava Jadroagenta, pak, predložila je drugi dio dividende od 62 kune po dionici u bruto iznosu, nakon već isplaćenih 28 kuna.

 

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u srijedu je smanjila svoj vlasnički udio u Atlanticu, prodavši 85.000 dionica koje predstavljaju 2,55 posto vlasničkog udjela, a nakon toga ima 5,98 posto vlasničkog udjela u kompaniji.

 

"Danas se ne očekuju značajnije domaće objave, a smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama, gdje se od važnijih pokazatelja čeka objava proizvođačkih cijena u SAD-u", smatra Obućina. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer su slabiji podaci o potrošnji u maloprodaji u SAD-u ublažili strahovanja ulagača od povećanja kamata Feda i zaustavili rast tečaja dolara. Dow Jones skočio je 1,47 posto, na 17.895 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,26 posto, na 2.065 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 4.893 boda.

 

Jučerašnjim rastom S&P 500 indeks nadoknadio je dio gubitaka od prethodnih dana, no još je uvijek 2,4 posto niži u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 2. ožujka. U odnosu, pak, na početak godine, sada je u blagom plusu. Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 posto, na 6.761 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,06 posto, na 11.799 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 4.987 bodova.

 

"Američki indeksi jučer su porasli nadoknadivši tako gubitke zadnja dva dana, a uz pomoć slabijih podataka o maloprodaji koji su usporili trend jačanja dolara i umanjili očekivanja o brzom podizanju kamatnih stopa. Europa je, pak, bila u znaku odluke ECB-a o otkupu obveznica te su indeksi i dalje u izrazito pozitivnom teritoriju od početka godine", zaključuje Obućina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi, zagrebačka burza, cijene dionica