Hrvatska

NOVI ZAKON: Porezna uprava najavila do sredine svibnja pravilnik o poreznoj nagodbi

Porezna nagodba sklapa se slobodnom voljom sudionika u postupku, ima snagu izvršnog rješenja donesenog u postupku poreznog nadzora, ovršna je isprava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nedavnim izmjenama Općeg poreznog zakona omogućava se nagodba između dužnika i poreznih vlasti oko poreznog duga, a iz Porezne uprave najavljuju kako će do sredine svibnja biti dovršen pravilnik kojim će se propisati uvjeti njezina sklapanja i rokovi izvršenja.

 

Poreznim obveznicima kojima je do stupanja na snagu ovih zakonskih izmjena uručen zapisnik o provedenom poreznom nadzoru, odnosno čija je obveza utvrđena rješenjem koje nije izvršeno, ostavljena je mogućnost da u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu izmjena spomenutog zakona podnesu prijedlog nadležnom poreznom tijelu za sklapanje porezne nagodbe te da za obveze utvrđene u nadzoru sklope poreznu nagodbu, priopćeno je u petak iz Porezne uprave.

 

Predmet porezne nagodbe može biti novoutvrđena porezna obveza u postupcima u kojima je porezna osnovica utvrđena procjenom, potom rok plaćanja novoutvrđenih obveza u svim postupcima, kao i smanjenje obveze po osnovi utvrđene zatezne kamate u nadzoru ovisno o dogovorenoj dinamici plaćanja novoutvrđene porezne obveze te odricanje poreznog tijela od prekršajnog progona ako su sukladno odredbama Prekršajnog zakona ispunjeni uvjeti za primjenu načela oportuniteta.

 

Zakon uređuje da se porezna nagodba može sklopiti u svim postupcima poreznog nadzora, osim u onima u kojima je tijekom poreznog nadzora utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela. Uvjet za sklapanje porezne nagodbe je prihvaćanje novoutvrđene obveze u postupku nadzora od strane poreznog obveznika i njegovo odricanje od prava na korištenje pravnih lijekova.

 

Porezna nagodba sklapa se slobodnom voljom sudionika u postupku, ima snagu izvršnog rješenja donesenog u postupku poreznog nadzora, ovršna je isprava, što znači da se u slučaju neispunjenja obveza preuzetih nagodbom od strane poreznog obveznika izvršava prema pravilima o izvršenju poreznog rješenja.

 

Uvjeti sklapanja te rokovi izvršenja obveza iz porezne nagodbe propisat će se pravilnikom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno najkasnije do 16. svibnja 2015. godine, navode iz Porezne uprave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nagodba, porezna uprava