Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu cijene pale, oprez uoči poruka Feda

Ulagači čekaju priopćenje Feda jer se nadaju da će čelnici središnje banke pojasniti svoje namjere.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks pali jer su ulagači oprezni uoči odluka Feda, a pod najvećim je pritiskom bio rudarski sektor.

 

Dow Jones oslabio je 128 bodova ili 0,71 posto, na 17.849 bodova, a S&P 500 0,33 posto, na 2.074 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,16 posto, na 4.937 bodova. Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa posljedica je opreza ulagača jer je u utorak počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. U ponedjeljak su cijene dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali da će niz izvješća koja ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva navesti Fed na odgodu povećanja kamata. No, u utorak više nisu bili sigurni u to, pa se s najvećim nestpljenjem čeka što će čelnici Feda poručiti u srijedu nakon dvodnevne sjednice.

 

Većina analitičara očekuje da će Fed u priopćenju izostaviti frazu da će biti 'strpljiv' po pitanju kamata, što bi značilo da će kamate, po prvi puta od 2006. godine, biti povećane već u lipnju. "Ulagači čekaju priopćenje Feda jer se nadaju da će čelnici središnje banke pojasniti svoje namjere", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

 

Povećanjem kamata Fed bi pokazao da je uvjeren u stabilan oporavak gospodarstva, no ulagači se pitaju je li gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo rast cijene kreditiranja. Među 10 sektora S&P 500 indeksa najviše su jučer pale cijene dionica u rudarskom sektoru, 1,2 posto.

 

Loše je na tržište utjecao i pad cijena nafte na američkom tržištu, nakon podatka da su prošloga tjedna zalihe 'crnog zlata' u SAD-u porasle za 10,5 milijuna barela, što pokazuje da je potražnja i dalje slabija od ponude. S druge strane, znatno su jučer porasle cijene dionica nekoliko tehnoloških divova. Dionice Applea i Facebooka poskupile su 1,7, a Oraclea 3,4 posto. To je i glavni razlog blagog rasta Nasdaq indeksa. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenila 6,1 milijarda dinica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,6 milijardi.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,54 posto, na 11.980 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 5.028 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,49 posto, na 6.837 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, DOW JONES, FED