Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene pale, dolar porastao

Cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer je dolar ojačao, a to je ponovno potaknulo strahovanja u vezi zarada kompanija i izazvalo pad cijena sirovina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer je dolar ojačao, a to je ponovno potaknulo strahovanja u vezi zarada kompanija i izazvalo pad cijena sirovina, zbog čega su se pod pritiskom našli rudarski i energetski sektor.

 

Dow Jones oslabio je 117 bodova ili 0,65 posto, na 17.959 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,49 posto, na 2.089 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,9 posto, na 4.992 boda. Pad cijena dionica ponajviše je posljedica jačanja dolara, koji je u četvrtak vratio većinu gubitaka od prethodnog dana, kada je prema košarici valuta pao gotovo 2 posto, nakon što je američka središnja banka signalizirala da neće žuriti s povećanjem kamata. Jučer je tečaj dolara dosegnuo 120,75 jena, nakon što je dan prije po prvi puta nakon tri tjedna skliznuo ispod 120 jena. Tečaj eura pao je, pak, s više od 1,10 na 1,0680 dolara.

 

U srijedu su, zbog slabljenja dolara, znatno poskupile sve sirovine, čije se cijene izražavaju u američkoj valuti. No, jučer su zbog jačanja dolara cijene sirovina i nafte pale, pa su se pod pritiskom našli rudarski i energetski sektor. Na američkom je tržištu cijena nafte pala gotovo 2 posto, a u Londonu više od 2,5 posto. S&P indeks energetskog sektora skliznuo je jučer 1,7 posto, nakon skoka dan prije za 2,9 posto. Euforija na tržištu, koju je u srijedu potaknula poruka Feda da je izglednije povećanje kamata na jesen, nego polovinom godine, brzo je splasnula. „Tempo povećanja kamata bit će nešto sporiji nego što se mislilo. U srijedu je to proslavljeno na tržištu, no sada se ponovno postavlja pitanje što slijedi?“, kaže Kevin Caron, strateg u tvrtki Stifel, Nicolaus & Co.

 

Nastavi li dolar jačati, to bi predstavljalo problem mnogim američkim multinacionalnim kompanija, jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni, pa im padaju prihodi i zarade.

 

Ponešto zabrinjava i situacija u američkom gospodarstvu jer su i jučer objavljeni podaci pokazali da se na početku godine rast usporava nakon snažnog zamaha u drugom lanjskom polugodištu. Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,6 milijardi. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 6.962 boda, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.037 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,20 posto, na 11.899 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq