Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene pale nakon prošlotjednog uspona

Ulagači se polagano pripremaju za sezonu objave kvartalnih poslovnih rezultata koja počinje za koji tjedan, a tada će se vidjeti kako je snažan dolar utjecao na poslovanje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, jer su ulagači oprezni dok procjenjuju utjecaj oscilacija tečaja dolara na tržišta, posebice naftno.

 

Dow Jones oslabio je 11 bodova ili 0,06 posto, na 18.116 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 2.104 boda, a Nasdaq indeks 0,31 posto, na 5.010 bodova. Na tržištu je jučer vladao oprez, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, po prvi puta nakon tri tjedna pada. Poruka Feda da neće žuriti s povećanjem kamata izazvala je prošloga tjedna pad tečaja dolara, a rast cijena nafte. Takva kretanja nastavljena su i ovog tjedna. Jučer je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, pao daljnjih 0,9 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo više od 3,5 posto.

 

To je djelomice ublažilo strahovanja da će visok tečaj dolara naštetiti američkom gospodarstvu. Jaki dolar predstavlja, naime, velik problem za američke multinacionalne kompanije jer zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni, pa im padaju prihodi i zarade.

 

„Ulagači se polagano pripremaju za sezonu objave kvartalnih poslovnih rezultata koja počinje za koji tjedan, a tada će se vidjeti kako je snažan dolar utjecao na poslovanje. Do tada očekujem oprezno trgovanje“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities. Dolar je u proteklih godinu dana prema košarici valuta ojačao oko 20 posto, zbog čega je dosad 50-ak američkih kompanija smanjilo procjene zarade u prvom tromjesečju, a bit će ih i više, pa su očekivanja analitičara u anketi Thomson Reutersa za prvo tromjesečje znatno smanjena.

 

Na svaku kompaniju koja je dosad najavila povećanje procjena zarade dolazi njih 5,5 koje su smanjile procjene, pokazuje izvješće Thomson Reutersa. To je najlošiji odnos pozitivnih i negativnih najava od prvog tromjesečja prošle godine.

 

„Ulagači su svjesni da će snažan dolar naštetiti zaradama kompanija, ali još ne znaju koliko“, kaže Polcari.

 

Ulagače najviše zabrinjava energetski sektor, koji čini oko 8 posto zarada kompanija iz S&P 500 sektora. Prošloga je tjedna cijena nafte porasla, ali ne zbog smanjenja raskoraka između ponude i potražnje, nego zbog pada tečaja dolara, zbog čega su poskupile sve sirovine čije se cijene izražavaju u američkoj valuti.

 

I u ponedjeljak su iz istog razloga cijene nafte porasle, za više od 1 posto, no zbog procjena da će dobit naftnih kompanija pasti, S&P indeks energetskog sektora ojačao je jučer samo 0,2 posto.

 

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,8 milijardi.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,19 posto, na 11.895 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.054 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,22 posto, na 7.037 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq, fed