Tvrtke

INA-VLADA: Ivan Vrdoljak: Oko Ine još 'zapinje', ali i to se polako stabilizira

U vezi Ine neslužbeno se doznaje da bi se novi krug pregovora s MOL-om trebao održati sredinom travnja.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Među brojnim pokrenutim energetskim projektima zadnjih godina, od LNG-a do istraživanja nafte i plina, koji Hrvatsku stavljaju na važnije mjesto u europskom energetskom sektoru, jedino još 'zapinje' stanje u Ini, ali i to se polako stabilizira, kazao je u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na marginama međunarodne radionice JANAF-a u Zagrebu.

 

Ta je radionica okupila više od sto sudionika, predstavnika energetskih tvrtki, naftnih i drugih kompanija iz Hrvatske i brojnih zemalja Europe i svijeta, većinom postojećih i potencijalnih partnera JANAF-a.

 

Tema radionice bila je "Rastuća uloga JANAF-a u europskoj sigurnosti opskrbe naftom do 2030.", što za ministra Vrdoljaka, kako je kazao, znači i rastuću ulogu Hrvatske u tom segmentu.

 

"Želimo imati domaću proizvodnju nafte i plina, proizvoditi za hrvatske, ali i šire potrebe, komparirati cijene i dati konkurentnost industriji te se i infrastrukturno opremiti da možemo i plin i naftu prodavati i transportirati susjedima i na dobrom smo putu da to i postignemo", poručio je Vrdoljak.

 

Vrdoljak nije na radionici spominjao Inu niti probleme s njenim rafinerijama i druge, ali je na pitanje novinara je li Ina još jedina koja 'zapinje' u eneregetskom sektoru odgovorio "da se i to polako stabilizira".

 

U vezi Ine neslužbeno se doznaje da bi se novi krug pregovora s MOL-om trebao održati sredinom travnja.

Ministra su novinari tražili i komentar na pismo koje mu je uputio vlasnik i predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak nezadovoljan odnosom Vlade prema Brodosplitu u kojem u 20 točaka navodi što je država učinila, a što propustila učiniti otkako je započela privatizacija Brodosplita, čime je brodogradilištu, kako tvrdi Debeljak, nanesena šteta.

 

Vrdoljak je na to kazao da su s Brodosplitom u pregovorima za izmjene programa restrukturiranja te da "ako se rade te izmjene i o tome pregovara onda su obje strane svjesne da dio svojih obveza trebaju napraviti realnije i do kraja ih realizirati".

 

Kazao je i da nema namjeru "zabavljati javnost" reakcijama na to pismo i dopisivanjem, nego želi brinuti o tome da u Brodosplitu radi nekoliko tisuću ljudi i još puno kooperanata za njih i da trebaju biti plaćeni za svoj rad.

 

"To mi je prvi prioritet, dopisivanje ćemo pustiti nekom drugom", kazao je Vrdoljak.

S obzirom da sutra istječe rok za obvezujuće ponude za Imunološki zavod, novinari su pitali Vrdoljaka i što očekuje od tih ponuda, na što je kazao da je najvažnije spasiti Imunološki s obzirom da su neinvestiranjem zadnjih deset godina izgubili proizvodne dozvole te je sada bitno da im se to vrati i da nastave proizvodnju i poslovanje.

 

"Potreban nam je partner koji će osigurati investicije u Imunološki, proizvodnju, nove proizvode i tržišta te zapošljavanje", poručio je Vrdoljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Janaf, Ivan Vrdoljak, INA