Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se mirno trgovanje, u fokusu ponude za Imunološki

Cijena dionice Imunološkog zavoda jučer je na burzi blago ojačala, za 1,78 posto, na 97 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj burzi i u srijedu se očekuje mirno trgovanje, pri čemu bi Crobexi mogli stagnirati, dok bi pozornost investitora u drugom dijelu dana mogla privući dionica Imunološkog zavoda, jer se očekuje otvaranje obvezujućih ponuda za prodaju te strateške kompanije.

 

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u utorak se spustio 0,66 posto, na 1.718 bodova, a Crobex10 za 0,53 posto, na 1.005 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,8 milijuna kuna, što je jedan od najnižih ovogodišnjih prometa. Zabilježen je i blok promet dionicama Privredne banke Zagreb u visini od 2,07 milijuna kuna po cijeni od 560 kuna po dionici. U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 850,4 tisuće kuna, uz vrlo blagi rast cijene, od 0,03 posto, na 161,56 kuna.

 

Najveća gubitnica bila je dionica Petrokemije, čija je cijena pod utjecajem dobitonosnih prodaja pala 7,25 posto, na 17,90 kuna. Veći cjenovni pad bilježila je i dionica Liburnia Riviera Hotela, za 7,09 posto, na 4.125,20 kuna. "Na domaćem tržištu Crobexi su jučer ponovno pali, nakon što su nakratko u ponedjeljak prekinuli višednevni negativni niz. Likvidnost je bila vrlo slaba, tako da niti jednom dionicom nije zabilježen milijunski promet. I danas očekujem slično trgovanje, pitanje je samo hoće li Crobexi stagnirati u pozitivnom ili negativnom području", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos. Kako dodaje, investitori će pratiti vijesti o otvaranju obvezujućih ponuda za Imunološki zavod.

 

U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) u 14,00 sati bit će otvorene obvezujuće ponude za kupnju dionica Imunološkog zavoda. Država prodaje 157.997 dionica, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda. Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju.

 

Pisma namjere za Imunološki ranije je poslalo sedam potencijalnih ponuditelja koji su pozvani na dostavu obvezujuće ponude. Iz Jadran galenskog laboratorija međutim u utorak su potvrdili da je ta tvrtka odustala od davanja obvezujuće ponude jer smatraju da su za ostvarivanje tog projekta nužne dvije do tri godine, a u uvjetima natječaja predviđeno je da tvrtka godinu dana nakon preuzimanja mora izgraditi, opremiti i ishodovati trajne dozvole za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, krvnih derivata i preparata od životinjske krvi.

 

Cijena dionice Imunološkog zavoda jučer je na burzi blago ojačala, za 1,78 posto, na 97 kuna.

 

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, što je ponajviše posljedica jačanja dolara i pada cijena nafte. Dow Jones oslabio je 0,58 posto, na 18.011 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,61 posto, na 2.091 bod, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 4.994 boda. Na azijskim se burzama u srijedu trguje suzdržano jer su cijene dionica na Wall Streetu pale drugi dan zaredom, dok dolar polagano nadoknađuje gubitke od prošloga tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burza, cijene dionica, crobexi, zse