Hrvatska

MILAS KLARIĆ: Pravobraniteljica za djecu osudila Bajićevu izjavu o izvanbračnoj djeci

Iznenađeni smo da je takva izjava uopće bila moguća u javnome prostoru, a pogotovo kad dolazi od osoba koje su obnašale ili se kandidiraju za funkcije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u četvrtak je osudila izjavu Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i sadašnjeg kandidata za suca Ustavnog suda, u kojoj je okarakterizirao izvanbračnu djecu kao onu koju "nitko ne voli".

 

Bajićeva izjava pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u proceduri odlučivanja o kandidatima za Ustavni sud, vrijeđa dostojanstvo izvanbračne djece i njihovih roditelja, ocjenjuje Milas Klarić u priopćenju te podsjeća na Ustavom zajamčenu jednakosti bračne i izvanbračne djece, odnosno zabranu diskriminacije.

 

Iznenađeni smo da je takva izjava uopće bila moguća u javnome prostoru, a pogotovo kad dolazi od osoba koje su obnašale ili se kandidiraju za funkcije u kojima poštovanje ljudskih prava mora biti temeljna vrijednost, kaže se u priopćenju.

 

Nedopustivo je na takav način stigmatizirati djecu, a takve izjave ne mogu se tretirati ni kao metafora niti kao šala, upozorava pravobraniteljica za djecu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pravobraniteljica za dijecu, mladen bajić, izvabračna dijeca