Komentari

KOMENTAR JASNE PLEVNIK: Vladi i Saboru treba zavrnuti pipu

Građani gospodarski uzdržavaju Vladu čiji računi su vrtoglavi i koja nije potresena time što narod ima novca manje nego prije 2008.

Piše: Jasna Plevnik, zamjenica predsjednika Novog vala

Građani gospodarski uzdržavaju Vladu čiji računi su vrtoglavi i koja nije potresena time što  narod ima novca manje nego prije 2008. Za proračun bi bilo korisno, pored predizborno najavljenog rezanja troškova vladinih agencija, smanjiti za pola  broj ministara. Takvom reformom moguće su brze i velike uštede za Hrvatsku. Samo, manje mjesta za ministre, potpredsjednike Vlade, razne pomoćnike i šefove vladinih i državnih ureda nije  formula za stabilnost predizbornih i postizbornih političkih savezništva. Strankama ne trebaju gnjavaže s manjkom visokih političkih pozicija za podjelu jer to znači manje reda i mira u koaliciji.

 

U usporedbi s ostalim članica Europske unije hrvatska vlada prekrcana je ministrima koji šute o svojim visokim troškovima upravljanja državom ne zbog neznanja nego je mentalitet vlasti i odnos snaga takav. Tu nema žrtvovanja, naprotiv poduzet će sve da se njima ne događaju katastrofe štednje. Žele biti samo gledaoci zato  rezanje troškova države provode tako da  ih izokreću i svaljuju na medicinske sestre, učiteljice, umirovljenike ili  niže službenike po ministarstvima kojih prema EU statističkim podacima nema više nego u državama sličnim Hrvatskoj.

 

U usporedbi s ostalim članica Europske unije hrvatska vlada prekrcana je ministrima koji šute o svojim visokim troškovima upravljanja državom ne zbog neznanja nego je mentalitet vlasti i odnos snaga takav. Tu nema žrtvovanja, naprotiv poduzet će sve da se njima ne događaju katastrofe štednje. 

I čini se da uvijek pali  to nametanje štednje drugima. Od takve reforme  građani su postali brodolomci na olupinama onoga što je ostalo od hrvatskog pravednog društva. Paradoksalno, ali Hrvatska nikada nije bila ekonomskim standardom i srećom  udaljenija od Zapada nego sada kada je članica EU i NATO-a.

 

Rast broja političkih ministarskih dužnosnika i njihovih pomoćnika  kulminirao je pod Milanovićevom Vladom. Mogući su različiti izgovori za taj cvatući kult ministara, ali put je samo jedan: rezanje političkih troškova upravljanja zemljom  koji kao neka subverzivna snaga podrivaju ekonomsku stabilnost države. Za početak može se smanjiti broj ministara na deset, kao što ima Mađarska, te  time otvoriti  novo razdoblje: dugoročna oštra štednja na  troškovima za Vladu.

 

Ako  druge europske vlade s većim BDP-om od Hrvatske  mogu djelovati  s bitno manjima vladama onda znači da Hrvatska   može ostvariti velike uštede ako  2016. sadašnjih 20 ministara i njihovih pomoćnika  smanji za pola. Ministar gospodarstva može, na primjer,  preuzeti i poslove regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, poduzetništva i obrta, pomorstva, prometa i infrastrukture, poljoprivrede  te graditeljstva i prostornoga uređenja.

 

Manji broj ministara neće ugroziti upravljanje državom, a izvještaji o ekstravagantnim troškovima hrvatskih ministara  pokazuju da se radi o ljudima koji  idu protiv struje i ne uzimaju u obzir da troše novac sirotinjske  zemlje u kojoj broj siromašnih ljudi i djece raste. Koristit će im da se  s neba vrate na zemlju.

 

Institucionalna snaga Hrvatske neće biti oslabljena zato što tu snagu ruše neke druge stvari kao što je stalna promjena  bez kontinuiteta  po ministarstvima i državnim uredima kako bi se ispunili  ciljevi o punoj zaposlenosti članova stranaka, a ne države.

 

I Saboru, kojem je novac iz proračun glavni izvor financijske potpore, treba zavrnuti pipu. Moguće je bez ozbiljnih posljedica za stabilnost države smanjiti  troškove Sabora koji kao neka oaza bezbrižnosti i sreće  okupana u svjetlu i toplini funkcionira   sa svojim  predsjednikom, predsjedništvom i zastupnicima koji  borave u svom luksuznom  saborskom pritvoru jedan, dva, mandata  sa zadatkom da govore o problemima  naroda.

 

Zavrtanjem pipe za troškove ministara  i Sabor u proračunu bi se  u iduće četiri godine oslobodila značajna sredstva za druge važnije potrebe hrvatskih građana kojim treba, na primjer, više medicinskih sestara, više kvartovskih policajaca, više asistenata u nastavi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, vlada, jasna plevnik, kriza