Regija

OPSTRUIRANJE: BiH: Suci i tužitelji u predmetima ratnih zločina bez plaća zbog blokada iz RS

Kako je potvrđeno iz Tužiteljstva BiH, ukupno 22 njihova zaposlenika, među kojima je i pet tužitelja zaduženih za procesuiranje ratnih zločina, nisu dobili plaće za ožujak.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Zbog političkih opstrukcija procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini dovedeno je u pitanje jer više nema novaca za isplatu plaća tužiteljima i stručnom osoblju angažiranom na tim predmetima, prenosi u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

 

Kako je potvrđeno iz Tužiteljstva BiH, ukupno 22 njihova zaposlenika, među kojima je i pet tužitelja zaduženih za procesuiranje ratnih zločina, nisu dobili plaće za ožujak, a potpuno je neizvjesno što će biti idućih mjeseci.

 

"Na ovaj se način ugrožava procesuiranje slučajeva ratnih zločina i proces uspostave vladavine prava", kazao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, koji je pozvao Vijeće ministara BiH i tijela međunarodne zajednice u toj zemlji da hitno riješe nastali problem.

 

Dio novca nužnog za funkcioniranje odjela za ratne zločine pri državnom tužiteljstvu i Sudu BiH već godinama se osigurava kroz fondove Europske unije.

 

Delegacija EU u Sarajevu u ožujku je izvijestila tijela vlasti u BiH kako sredstva koja su za te namjene planirana u 2015. godini neće biti isplaćena sve dok ne bude usvojena državna strategija za reformu sektora pravosuđa u razdoblju do 2018. godine.

 

U Sudu BiH plaće su svojim zaposlenicima ipak uspjeli isplatiti, no isključivo zahvaljujući uštedama ostvarenim u 2014. godini, no ni u toj pravosudnoj instituciji nisu sigurni što će biti u mjesecima koji slijede i hoće li i suci ostati bez plaća.

 

Ključni problem je strategija pravosudne reforme, a ona pak nije usuglašena zbog opstrukcija iz Republike Srpske. Vlasti tog entiteta već godinama osporavaju ustavnost i ovlasti suda i tužiteljstva na državnoj razini uz tvrdnju kako je pravosuđe prema Daytonskom sporazumu isključiva ovlast RS odnosno Federacije BiH.

 

Sastavni dio strategije reforme pravosuđa trebala je biti uspostava sudske instance na državnoj razini, koja bi u drugostupanjskom postupku odlučivala o presudama koje donese Sud BiH.

 

Trenutačno se svi predmeti presuđeni u prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH u žalbenom postupku rješavaju pred prizivnim vijećima tog istog suda, što je u sukobu s priznatom pravosudnom praksom.

 

Procjena je kao bi stoga trebalo uspostaviti vrhovni ili prizivni sud BiH, no u RS-u se tome odlučno protive te time blokiraju usvajanje strategije.

 

Bivši ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak o ovom je problemu proteklih mjeseci pokušavao pregovarati s predstavnicima vlasti RS, no u tome nije postigao nikakav uspjeh.

 

Iz Ministarstva pravosuđa BiH najavili su kako će i novi ministar Josip Grubeša nastaviti s takvim pokušajima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BIH, tužitelji, plaće, opstrukcija, RS