Zdravlje

TAJANSTVENA BOLEST: WHO: Herbicidi krivi za iznenadnu smrt 18 osoba u Nigeriji

Herbicidi su po stručnjacima najvjerojatniji uzrok tajanstvene bolesti koja je iznenadno usmrtila 18 osoba na jugozapadu Nigerije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Herbicidi su po stručnjacima najvjerojatniji uzrok tajanstvene bolesti koja je iznenadno usmrtila 18 osoba na jugozapadu Nigerije, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

"Trenutna hipoteza je da su uzrok bolesti herbicidi", objasnio je glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl. Nije naveo kako su ti herbicidi zatrovali bolesnike.

 

Dosad provedena ispitivanja nisu otkrila trag bakterijske ili virusne infekcije, poput virusa ebole i žute groznice, dodao je on.

 

Testiranje je proveo laboratorij u Nigeriji, istaknuo je Hartl ističući da ta zemlja raspolaže "vrlo dobrim laboratorijima".

 

Od bolesti koja se pojavila početkom tjedna smrtno je stradalo 18 osoba u gradu Ode-Irele, u državi Ondo, na jugozapadu Nigerije, po nigerijskim vlastima.

 

Glasnogovornik države Kayode Akinmade, nazvao ju je u subotu "tajanstvenom". Simptomi su glavobolja, gubitak svijesti, gubitak na težini, smetnje s vidom, iza kojih slijedi smrt u roku 24 sata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hebricidi, infekcije, virusi