Sport

HOO: Zlatko Mateša: Visoka uključenost politike u sport novijeg datuma

'Ranije su bile vlade raznih političkih opcija i više-manje vrlo korektne u odnosu prema sportu, sport je bio izostavljen iz svih oblika političkih suprotstavljanja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša ustvrdio je u srijedu, podnoseći Hrvatskom saboru Programsko i financijsko izvješće HOO za 2013., kako je "visoka uključenost politike u sport" novijeg datuma.

"Ranije su bile vlade raznih političkih opcija i više-manje vrlo korektne u odnosu prema sportu, sport je bio izostavljen iz svih oblika političkih suprotstavljanja", rekao je Mateša u raspravi u kojoj su ponovljene brojne teze iz lanjske rasprave.

Podsjetio je da je na čelo HOO došao u mandatu premijera Ivice Račana (SDP) čija je Vlada spasila HOO posebnim sredstvima za saniranje postojećih dubioza. "Tada sport nije bio arena političkog suprotstavljanja. Danas je malo drugačije", primjetio je Mateša.

I reformist Petar Baranović smatra da je hrvatski sport postao poprište najnižih političkih prepucavanja i strasti. Na stadionima imamo apsolutno neprihvatljive incidente koji nas diskreditiraju kao društvo i kao zemlju, upozorio je Baranović.

Prvi čovjek HOO pohvalio se kako revizije poslovanja i kontrole nadležnih institucija nisu utvrdile nikakvo nezakonito poslovanje HOO. "U svim proračunskim nadzorima provedenim u HOO nije utvrđena nikakva nezakonitost u poslovanju, niti se ikad - onda ili sada vodi neki postupak u tom smislu", rekao je Mateša.

Istaknuo je da je HOO u 2013. ostvario sve postavljene ciljeve, da ni jedan sportaš, ni jedan nacionalni savez nije bio uskraćen ni u čemu.

Izvješće HOO-a pred Sabor je stiglo uz negativno mišljenje resornog saborskog Odbora za sport te Vlade koja navodi da je detaljnim uvidom ustanovljeno nenamjensko trošenje sredstava za financiranje Sportske televizije (SpTV).

Mateša brani projekt SpTV-a, upozorava da je zbog "nekih neodgovornih izjava pojednih ljudi" nanesena ogromna šteta toj televiziji, drastično pali prihodi od oglašivača.

SpTV producira godišnje oko osam tisuća sati sporta, HRT oko tisuću sati, osam puta više za šest puta manji iznos od onoga što troši HRT-a, kaže Mateša.

Oporba, za razliku od Vlade, ne vidi nepravilnosti u radu HOO-a, a njeno mišljenje naziva čistim političkim pamfletom, iza kojega se krije želja za kadroviranjem.

"Ako je bilo nezakonitosti, zašto onda nisu reagirala službena tijela, pita nezavisni Mladen Novak, ali i reformist Baranović. "Ako je Vlada u pravu - onda treba odgovarati netko na drugoj strani, ako nije - onda treba odgovarati neko u Vladi što krovnu instituciju hrvatskog sporta stavlja na stup srama”, poručuje reformist.

U izvješću o nadzoru nad poslovanjem HOO-a od strane Ministarstva financija, stoji da je Ministarstvo cijelu dokumentaciju uputilo na daljnje postupanje DORH-u, odgovara Saša Đujić (SDP).

SDP problematizira projekt SpTV-a.

SpTV od osnivanja posluje s gubitkom - 2010. iznosio je 70 tisuća kuna, a s "današnjim danom 60 milijuna kuna", kaže Đujić, dok se njegova stranačka kolegica Ana Komparić Devčić pita treba li ići dalje s tim projektom ili u jednom trenutku reći: "Sad stvarno ne možemo dalje".

SpTV emitira vijesti Al Jazeere, što nije na tragu onoga zbog čega je osnovana, primjećuje Novak, a Mateša kaže da se radi o pilot-projektu u funkciji financijskog stabiliziranja.

HDSSB je upozorio na potrebu izrade strategije hrvatskog sporta do 2020. kako bi se mogla povlačiti sredstva iz europskih fondova.

"Porezni okvir mora biti stimulativniji kako bi se više ulagalo u sport", mišljenja je Krešimir Bubalo (HDSSB).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sport, Hoo, Zlatko Mateša, politika