Svijet

WASHINGTON: Bivši šef CIA-e osuđen uvjetno na 2 godine

Zbog odavanje povjerljivih informacija ljubavnici koja je pisala njegovu biografiju, objavilo je ministarstvo pravosuđa u četvrtak.

Piše: PolitikaPlus/Hina

General David Petraeus, bivši šef CIA-e, osuđen je u četvrtak na dvije godine zatvora uvjetno i 100.000 dolara globe zbog odavanje povjerljivih informacija ljubavnici koja je pisala njegovu biografiju, objavilo je ministarstvo pravosuđa u četvrtak.

 

On je na sudu u Sjevernoj Karolini priznao krivnju i da je bez dozvole uzeo i zadržao neke povjerljive dokumente, te da je lagao FBI-u i CIA-i o posjedovanju i korištenju klasificiranih informacija, navela je držacvna odvjetnica Jill Westmoreland Rose u priopćenju. Sudska presuda je uslijedila dva mjeseca nakon Petraeusova priznanja.

 

Bivši ravnatelj CIA-e i američki junak tako izbjegava potencijalno neugodan proces i zaključuje skandal koji je zahvatio cijelu obavještajnu službu u ljeto 2012.

 

Umirovljeni general Petraeus je u ožujku priznao da je neovlašteno raspolagao tajnim dokumentima u izvanbračnom skandalu s časnicom rezervnih snaga Paolom Broadwell.

 

Petraeus je dužnost šefa CIA-e napustio u studenom 2012. kada je njegova afera objavljena u javnosti. Bio je jedan od vodećih američkih vojnih zapovjednika u posljednje vrijeme, među ostalim zapovjednik američkih snaga u Iraku i Afganistanu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cia, zatvor, ljubavnica