Regija

DIPLOMATSKI SKANDAL: Arbitražni sud u Haagu hitno traži izjave slovenskog ministra Erjavca

Objava odluke o arbitraži očekuje se tek u lipnju ili u jesen. Svojim je izjavama Erjavec doveo u pitanje vjerodostojnost suda, ali i sebe kao političara.

Piše: PolitikaPlus/VL

Arbitražni sud u Haagu hitno će istražiti izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je izazvao diplomatsko-pravni skandal kad je otkriveno da je u emisiji TV Velenja 23. ožujka, što nam je potvrđeno s te televizije, kazao da je, "po neslužbenim informacijama", "optimističan kako će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more", što bi značilo da će sud u slučaju teritorijalnog spora Hrvatske i Slovenije odlučiti u korist Ljubljane, piše Večernji list.

 

Kako se objava odluke arbitraže očekuje tek u lipnju ili u jesen, svojim je izjavama, slažu se naši sugovornici, Erjavec doveo u pitanje vjerodostojnost suda, ali i sebe kao političara.


Iz hrvatskog MVP-a pitaju se znači li da Erjavec sugerira da arbitraža ne radi u skladu s pravilima i pušta informacije o ishodu dok postupak još traje. Ipak naglašavaju kako su uvjereni da će odluka biti u skladu s međunarodnim pravom te da su sigurni u hrvatske argumente.

 

Erjavca su pak reakcije na izjavu dočekale na Brdu kod Kranja gdje, uz ministra vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa, šefove diplomacije Austrije i Italije te europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna, ugošćuje šefove diplomacije jugoistočne Europe. Iz njegova su ureda pokušali objasniti da je Erjavčeva puna izjava – koja glasi: "Prema informacijama koje ja imam, a koje su vrlo neformalne, te na osnovi osjećaja koji ima odvjetnička skupina, imamo neki optimizam da će arbitražni sud odrediti kontakt s otvorenim morem" – izvučena iz konteksta.

 

"Slovenija nema službenih ni neslužbenih informacija sa suda niti zna kada će i kakva biti odluka. Slovenski je interes kontakt s otvorenim morem i Slovenija ga očekuje" , kažu susjedi , prenosi Večernji list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izjava, arbitraža, Erjevac, Haag