Hrvatska

KRITIKE: Ante Ćorušić: Vargine revolucionarne metode neće riješiti dugove javnog zdravstva

'Štednja u sustavu javnog zdravstva moguća je samo promjenom politika u sustavu temeljnog, dopunskog i dodatnog osiguranja, a pogotovo promjenom politika u sustavu određivanja cijena lijekova medicinskih implantanata.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić izjavio je u razgovoru za Hinu da "revolucionarne" metode ministra zdravlja Siniše Varge neće riješiti problem dugova javnog zdravstva, naročito dugova u bolničkoj skrbi.

Štednja u sustavu javnog zdravstva moguća je samo promjenom politika u sustavu temeljnog, dopunskog i dodatnog osiguranja, a pogotovo promjenom politika u sustavu određivanja cijena lijekova medicinskih implantanata, kaže Ćorušić.

Po njegovu mišljenju, izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju treba prebaciti u redovitu saborsku proceduru, jer prijedlog izmjena ne stvara realnu podlogu za rješavanje problema dostupnosti i učinkovitosti sustava javnog zdravstva.

Vrlo je rezerviran prema Varginoj najavi osnivanja poslovnih subjekata u okviru HZZO-a, kojima je cilj ostvarivanje dobiti.

S poslovnog aspekta to je vrlo rizičan projekt, smatra Ćorušić, jer se može dogoditi da kroz rizična ulaganja HZZO izgubi dio novca koji građani uplaćuju za zdravstvenu zaštitu.

Glavni plan racionalizacije bolničke mreže (masterplan), koji je i HDZ podržao u Saboru, za Ćorušića je nedorečen pa najavljuje nacionalni plan razvoja strateške bolničke mreže, kao i plan razvoja tzv. malih bolnica koje treba specijalizirati.

U slučaju pobjede na izborima, HDZ će vratiti pravni subjektivitet bolnicama u Pakracu i Novoj Gradiški te decentralizirati sustav upravljanja županijskim bolnicama i domovima zdravlja.

Ćorušić najavljuje i redizajn bolničke mreže u Zagrebu, što uključuje osamostaljenje bolnice "Vuk Vrhovac", te izgradnju nove nacionalne dječje bolnice.

Također će se zauzeti za izgradnju novog pogona Imunološkog zavoda, kako bi ta tvrtka od strateškog značaja ostala u većinskom vlasništvu hrvatske države.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

siniša varga, ante ćorušić, zdravstvo