Zagreb

ZAHTJEV: Skupština: Bernardić i Mikulić zatražili tematsku sjednicu o sportu

Bernardić je rekao da su zagrebački sportaši najbolji promotori Zagreba i Hrvatske u Europi i u svijetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednici zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) i Andrija Mikulić (HDZ) zatražili su u četvrtak na aktualnom satu skupštinske sjednice tematsku sjednicu o rješavanju financijskih problema u sportu, svih zagrebačkih sportskih klubova, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić to je podupro i predložio da se sjednica održi u najkraćem roku, na ljeto.

Bernardić je rekao da su zagrebački sportaši najbolji promotori Zagreba i Hrvatske u Europi i u svijetu.

Zagrebački sport je ponos grada Zagreb, no, na žalost, suočen je s brojnim financijskim problemima", istaknuo je Bernardić.

Dodao je da će se na današnjoj sjednici raspravljati oko pomoći i otpisu dugova Košarkaškom klubu Ciboni te podsjetio da se tri godine riješava taj problem i da je prošli puta ta točka na skupštinsku sjednicu došla po hitnom postupku, preko noći, kao i ona prije godinu dana kada se riješavao financijski paket od 40 milijuna kuna. Tada se obećavalo da će Cibona nastupiti u Euroligi, ali na žalost nije nastupila.

Bernardić je kazao da su mnogi zagrebački klubovi spriječeni natjecati se. Dodao je kako su dobili dopis od Hrvatskog akademskog odbojkaškog kluba Mladost, hrvatskog vaterpolo kluba Mladost i rukometnog kluba Zagreb da su također suočeni sa financijskim problemima.

Bernardić je rekao kako je očito da gradu Zagrebu trebaju novi temelji sporta, u kojem zagrebački sport neće biti luksuz nego postati dostupan svakom roditelju svakog djeteta.

Nakon toga Bernardić je u ruke uzeo razne lopte te rekao da se zalažu da se pomogne vaterpolo klubu Mladost i rukometnom klubu Zagreb. "Danas je Cibona na dnevnom redu, treba pomoći i hrvatsku košarku i ovdje je nogomet, dakle godinu i pol dana se priča o Sveticama pa bi htjeli vidjeti i znati u kojoj je to fazi", rekao je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) komentirajući Bernardićevo donošenje lopti za govornicu rekao da ih je potpredsjednik malo uveselio, ali da je to sve u dopuštenim granicama te pozvao gradonačelnika Bandića da odgovori zastupniku.

Bandić je rekao da grad Zagreb ne može sam pomoći gradskim sportskim klubovima jer su to kultni klubovi ne samo Zagreba nego i Hrvatske. Dodao je da je "sinergija zajedništva i razumijevanja na relaciji Zagreb i resorno ministarstvo i Vlada jamstvo uspjeha zagrebačkom i hrvatskom sportu".

No, pozvao je gradske zastupnike da idu napraviti ono što mogu, rekavši kako je i on za tematsku sjednicu te predložio da bude u ljetu.

Bandić je pozvao gradske zastupnike da preuzmu sportske klubove, neka dođu na čelo klubova, u skupštine i upravne odbore klubova da budu informirani o tijeku događanja.

HDZ-ov zastupnik Mikulić je rekao da mu je drago da Bandić ide smjerom kojim idu i oni jer su oni već davno ušli u strukture pojedinih sportskih klubova i preuzeli odgovornost. Rekao je da je jedan od Bandićevih pročelnika dok je bio u ženskom rukometnom klubu Lokomotiva, počeo "igrati neke igrice" i, dodao je, "zamisli čuda, nisu se desile dobre stvari i onda se on morao maknuti i ovi su osvojili prvenstvo".

Mikulić je podsjetio da je na sjednici Predsjedništva Gradske skupštine već bio odbijen njihov prijedlog za održavanje tematske sjednicu o sportu te poručio kako je HDZ za to da tematsku sjednicu predsjednik Gradske skupštine Kosor sazove u prvom zakonski propisanom roku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skupština, sport